Bratislava 15. septembra (TASR/Teraz.sk) - Úroda prežíva najväčší rozkvet a práve v tomto období vrcholí aj vinobranie, ktoré je spojené s hodmi, jarmokmi a bujarými oslavami. Pozrite, ako ľudia v minulosti slávili oberačky.
Vinobranie v Modre 1945
Na archívnej snímke z 23. septembra 1945 slávnosť vinobrania v Modre. Na snímke sprievod alegorických vozov. Foto: TASR - Jozef Teslík
Tokaj 1954
Tokajské víno je známe ako jedno z najlepších. Prevážna časť tokajskej oblasti je na úbočiach Tokajských vrchov v Maďarsku. Do Tokajskej oblasti spadajú u nás vinárske obce - Malá Trňa, Slovenské Nové Mesto a Viničky. V tejto oblasti pestujú štyri tokajské druhy vinnej révy: lipovinu, furmint, muškát žltý a rizling vlašský. Okrem toho pestujú tu ďalších 10 menej rozšírených odrôd. Hrozno sa tu pestuje už niekoľko storočí. Svedčia o tom staré pivnice v Malej Trni, ktoré sú vytesané v skale. Hovorí sa o nich, že ich kopali otroci ešte za tureckej vojny. Teraz sa tu venuje pestovaniu hrozna veľká starostlivosť. Výskumom a šľachtením vinnej révy zaoberá sa Výskumná stanica vinárska v Malej Trni, ktorá začala svoju činnosť pred 30 rokmi na necelých 2 ha grófskych viníc. Dnes obhospodaruje Výskumná stanica už 22 hektárovú vinicu, ktorá je najkrajšou vinicou oblasti. Helena Mésarošová patrí medzi najlepšie pracovníčky vo vinici. Na obrázku práve zaplnila putňu, s ktorou Ján Patkanóci odnáša hrozno do suda. 1954 Foto: Archív TASR
Zo Sobraniec 1968
Na slnečných stráňach sobraneckého Štátneho majetku, ktorý je najväčším pestovateľom hrozna vo Východoslovenskom kraji, začali v tomto roku neobvykle včas zbierať hrozno. Pôvodne rátali so začiatkom vinobrania v polovici septembra, no doteraz už zobrali vyše 20 vagónov hrozna. Augustové dažde spôsobili hnilobu hrozna. Pomocou lietadiel proti nej nemohli zasiahnuť, lebo Agrolet bol, tak ako ostatná letecká doprava u nás, vyradený z prevádzky. Podľa slov riaditeľa majetku Pavla Juhása im tak vznikla škoda okolo trištvrte milióna korún. 1968 Foto: Archív TASR
Vinobranie v Senci 1968
Vinobranie na RKD Senec. V týchto dňoch sa začali na JRD Senec oberačky hrozna. Tamojšie družstvo má 84 ha viníc, z toho 40 ha rodiacich. Pracovná skupina Františka Kompánka začala zberať odrodu Bouvier. Podľa doterajších zistení pohybuje sa cukornatosť hrozna okolo 15-16 percent. Judita Vavrová a Alžbeta Lukáčová vysýpajú naoberané hrozno do pripravených drevených kadí. 1968 Foto: Archív TASR
Oberačkové slávnosti v Pezinku
Na archívnej snímke z 20. septembra 1970 oberačkové slávnosti v Pezinku. V stredisku malokarpatskej vinohradníckej oblasti v Pezinku vyvrcholili v nedeľu 20. septembra oberačkové slávnosti mierovou manifestáciou a alegorickým sprievodom. Druhá časť sprievodu predstavovala celoročnú prácu vinohradníkov až po radostnú oslavu. Nad všetkým vládol Bakchus, boh vína. Foto: TASR - Štefan Petráš
V Tokajskej oblasti 1988
Tradične neskôr ako v ostatných vinárskych oblastiach vrcholí v súčasnosti zber troch základných odrôd hrozna - muškátu žltého, furmintu a lipoviny v našej najatraktívnejšej lokalite - v Tokajskej oblasti. Z 540 ha viníc v okolí Veľkej a Malej Tŕne, Bary, Černochova a Viničiek v Trebišovskom okrese zoberú pomocou tisícky brigádnikov okolo 2 000 ton hrozna, z ktorého Vinárske závody, štátny podnik Bratislava, závod Tŕňa, vyrobia milión litrov kvalitného tokajského vína, desať percent z toho vyvezú do MĽR. K zlepšeniu kvality tokajského vína prispejú v tejto sezóne prvýkrát používané rotačné tanky s kapacitou 25 tisíc litrov /slúžia na 24-hodinové uskladnenie pomletého hrozna za stáleho miešania, pred lisovaním/ v prevádzke tŕnianskeho závodu v Slovenskom Novom Meste. Medzi tisíckou brigádnikov sú aj študenti Strednej priemyselnej školy stavebnej z Košíc 1988 Foto: Archív TASR
Nenice 1990
Vyše 800 tisíc fliaš kvalitného značkového hroznového vína, ktoré dobre poznajú zákazníci na domácom trhu, a ktoré sa začína presadzovať aj v zahraničí, produkuje ročne JRD v Neninciach /okres Veľký Krtíš/. Na šesť druhov bieleho, dva červeného a jeden druh ružového vína v týchto dňoch končia vinobranie v družstevných 290 hektárových viniciach. Neninskí družstevníci ponúkajú absolútne prírodné značkové víno bez prítomnosti chemických prostriedkov používaných na stabilizáciu. Vo vinárskych pivniciach neninského družstva využívajú na odstraňovanie mikroorganizmov kaskádu mikrofiltrov, čo im zaručuje stabilitu vína. Značkové vína, predovšetkým červené - Frankovka a Vavrinecké, ale aj biele - Veltín zelený, Rizling vlašský a dalšie poznajú i v USA, Holandsku, Nemecku a prvé vzorky odoslali aj do Japonska a ďalších krajín. Foto: Archív TASR
Sereď 1955
Od roku 1952 vyrábajú na Slovensku šumivé víno jedine Malokarpatské vinárske závody v Seredi. Pracovníci seredskej výrobne MVZ dokázali v krátkom čase vybudovať podnik, ktorý má ročnú kapacitu 60 vagónov fliaš šumivého vína a plní celoročný plán na 160 %. Výrobňa má vlastnú pokusnú vinicu, v ktorej pestuje najkvalitnejšie hrozná, má aj vlastnú meteorologickú stanicu a agrotechnickú službu pre oblasť, z ktorej preberá hrozno na výrobu šumivých vín. Agrotechnická služba je v stálom spojení s pestovateľmi hrozna svojej oblasti, ktorým radí, ako dopestovať najkvalitnejšie hrozná. Na pokusnej vinici pri závode pestujú najkvalitnejšie druhy hrozna. Šumivé víno sa vyrába z burgundského bieleho a šedého, kadarky a zeleného sylvánu. Riaditeľ závodu Anton Bílka a predseda dielenskeho výboru sa tešia z tohoročnej bohatej úrody hrozna. Oberačka v pokusnej vinici v Seredi. 1955 Foto: Archív TASR
Z Modry 1962
Ako mladuchu ovenčili si Modrania na sobotu a nedeľu svoje vyše 800 ročné mestečko, ktoré v týchto dňoch privítalo návštevníkov na tradičnom Malokarpatskom vinobraní. Oslavy vinobrania vyvrcholili v nedeľu mierovou slávnosťou, na ktorej prehovoril predseda Západoslovenského KNV Ján Janík. Krojované družstevníčky z JRD Modra odovzdávajú oberačkový strapec hrozna predsedovi KNV Jánovi Janíkovi. 1962 Foto: Archív TASR
JRD Nenice 1990
Vyše 800 tisíc fliaš kvalitného značkového hroznového vína, ktoré dobre poznajú zákazníci na domácom trhu, a ktoré sa začína presadzovať aj v zahraničí, produkuje ročne JRD v Neninciach /okres Veľký Krtíš/. Na šesť druhov bieleho, dva červeného a jeden druh ružového vína v týchto dňoch končia vinobranie v družstevných 290 hektárových viniciach. Neninskí družstevníci ponúkajú absolútne prírodné značkové víno bez prítomnosti chemických prostriedkov používaných na stabilizáciu. Vo vinárskych pivniciach neninského družstva využívajú na odstraňovanie mikroorganizmov kaskádu mikrofiltrov, čo im zaručuje stabilitu vína. Značkové vína, predovšetkým červené - Frankovka a Vavrinecké, ale aj biele - Veltín zelený, Rizling vlašský a dalšie poznajú i v USA, Holandsku, Nemecku a prvé vzorky odoslali aj do Japonska a ďalších krajín. Na snímke Anna Lendvayová počas tohtoročného vinobrania. 1990 Foto: Archív TASR
Vinobranie v Neninciach 1990
Vyše 800 tisíc fliaš kvalitného značkového hroznového vína, ktoré dobre poznajú zákazníci na domácom trhu a začína sa presadzovať aj v zahraničí, produkuje ročne JRD v Neninciach (okres Veľký Krtíš). V týchto dňoch končia vinobranie v družstevných viniciach s rozlohou 290ha. Vyrábajú tu šesť druhov bieleho, dva červeného a jeden druh ružového vína. Cieľom neninských družstevníkov je ponúkať absolútne prírodné značková víno bez prítomnosti chemických stabilizačných prostriedkov. Vo vinárskych pivniciach neninského družstva využívajú na odstraňovanie mikroorganizmov kaskádu mikrofiltrov. Táto technologia zaručuje potrebnú stabilitu vína. Značkové vína z Neniniec, predovšetkým Frankovku a Vavrinecké červené, ale aj Veltlín zelený, Rizling Vlašský a ďalšie poznajú i v USA, Holandsku a SRN. 1990 Foto: Archív TASR
Seredské šumivé vína 1960
Po seredskom šumivom víne je stále väčší dopyt. Starostlivosť, ktorú venujú vo Vinárskych závodoch v Seredi pestovaniu hrozna a technológii kvasenia, prináša cenné výsledky: už niekoľko rokov si seredské šumivé vína udržujú svetovú úroveň. Aj v tohtoročnej medzinárodnej vinárskej súťaži v Budapešti získalo ich 5 vzoriek zlaté a 3 strieborné medaily. Počas šumivého kvasenia sa musí každá fľaša pravidelne potriasať, aby bola zaručená, dobrá kvalita. A predtým, než sa víno odkalí, pracovníčky ho pretrasú a pripravujú na ďalšie spracovanie. 1960 Foto: Archív TASR