Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 2. november 2024
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Vinobranie na Slovensku má dlhoročnú tradíciu

Vinárske závody na východnom Slovensku začali s nákupomprvých vagónov hrozna z tohtoročnej úrody hlavne z viníc JRDLadmovce, Koromľa, ŠM Sobrance a Turňa n/Bodvou. Peknú úrodu hrozna majú vinohradníci ŠM Sobrance na hospodárstve v Tibave, kde z 89 ha plodných viníc oberajú približne 45 q hrozna z hektára. Plánovaný nákup 32 vagónov sa zaviazali prekročiť o 8 vagónov.Sväzáčka Mária Žeňuchová pri oberačke, 11.10.1962. Foto: TASR / Štefan Petráš

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.


Bratislava 11. september (Teraz.sk) - S príchodom jesene dozrieva v sadoch hrozno a starostlivosť vinárov vrcholí. Teraz.sk prináša unikátne fotografie z príprav na prešovania hrozna.



Jednotné roľnícke družstvo III.typu v Hliníku,okres Pezinok,zameriava sa vo svojej poľnohospodárskej výrobe na vinohradníctvo. Hlinícky družstevníci vlastnia vyše 50 ha viníc a doteraz vysadili 105.000 vínnych štepov a založili na 8 ha novú vinicu.Pivničný majster,družstevník Štefan Vavrinský kontroluje kvalitu muštu, 17.10.1951
Foto: TASR / Gašparík


Tokajské víno je známe ako jedno z najlepších. Prevážnačasť tokajskej oblasti je na úbočiach Tokajských vrchovv Maďarsku. Do Tokajskej oblasti spadajú u nás vinárske obce- Malá Trňa, Slovenské Nové Mesto a Viničky. V tejto oblastipestujú štyri tokajské druhy vinnej révy: lipovinu, furmint,muškát žltý a rizling vlašský. Okrem toho pestujú tu ďalších10 menej rozšírených odrôd. Hrozno sa tu pestuje už niekoľkostoročí. Svedčia o tom staré pivnice v Malej Trni, ktoré súvytesané v skale. Hovorí sa o nich, že ich kopali otroci ešteza tureckej vojny, 26.10.1954.
Foto: TASR


V druhej polovici októbra začali už na celom Slovenskupostupne so zberom tohoročnej úrody hrozna,20.10.1954.
Foto: TASR / Jožo Teslík - ČTK


Už len niekoľko dní ostáva do začiatku vinobrania a preto pivniční majstri na východnom Slovensku usilovne robia posledné prípravy, aby zabezpečili dosť kvalitného vína. Medzi iným premeriavajú obsah sudov. Úradné známkovanie sudov robia pracovníci Ústavu pre normalizáciu z obvodnej skúšobne mier a váh v Košiciach,ktorí ročne preznámkujú okolo 500 sudov, 18.09.1961
Foto: TASR / M.Tuleja


Manifestáciou, alegorickým sprievodom, ochutnávaním vína a veselicou vyvrcholili v nedeľu 26. septembra v Pezinku tradičné slávnosti vinobrania v malokarpatskej oblasti, 26.09.1965.
Foto: TASR / J. Bakala - ČTK


V sobotu 25. septembra sa začali v Pezinku tradičné slávnosti malokarpatského vinobrania. Sú začiatkom zberu dozretých plodov kvalitných odrôd Veltínu zeleného, Silvánu, Rizlingu vlašského alebo dievčenského hrozna, ktoré sa pestujú pod slnečnými svahmi Malých Karpát. Častý obrázok pezinského vinobrania., 25.09.1965.
Foto: TASR / J. Bakala - ČTK


Sobranecký okres, najmä jeho okrajové oblasti pod Vihorlatom, má sa podľa uznesenia XI. zjazdu KSČ stať do roku 1965 jednou z našich najväčších vinohradníckych oblastí s 1 200 ha vinohradov. Už tohto roku v Porube, Priekope, Tibave, Koňuši, Krčave a Sobranciach družstevníci i pracovníci štátnych majetkov prikročujú k rozšíreniu svojich vinohradov o 90 ha. 2 V 35 hektárovej, 6 rokov starej vinici Štátnych majetkov v Sobranciach, dozrel už rizling a silván. Podľa odhadu odborníkov očakávajú od tej mladej vinice úrodu vagónov hrozna. Vo vinici začína teraz čulý ruch -vinobranie. Dve tretiny úrody odovzdajú vinárskym závodom a ostatok budú spracovávať vo svojich pivniciach. Na obrázku Helena Rovňáková a Anna Bilohlávková pri oberačke priam strapcami obloženého rizlingu, 30.09.1958.
Foto: TASR / Ján Kočiš


Družstevné vinohrady v Ružindole pri Trnave zaberajú vyše 11 ha. Vinohradnícka skupina Rudolfa Bečku skončila vinobranie už v utorok. Z každého hektára zobrali po 40 q hrozna, čo je o 5q vyšší hektárovývýnos, ako plánovali. Poslednú fúru s bečkami plnými hrozna sprevádzali členovia skupiny so spevom a pred družstevnou pivnicou si neodpustili ani tradičný čardáš, 21.10.1959
Foto: TASR / Jozef Vavrinec


Bohatú úrodu hrozna začali oberať i vinohradníci v obci Jur pri Bratislave. Dovážajú ho už niekoľko dní do výrobne vinárskych závodov, kde ho denne vylisujú 3-4 vagóny. Budúci týždeň, keď začnú dodávať hrozno do výrobne družstevníci spracujú denne na sladký vínny mušt 10 vagonov hrozna. Dovedna ho vylisujú tohto roku 180 vagónov z domácej úrody, čo je o 30 vagónov viac ako vlani. 6,7 Pohľad do pivníc, kde pivničný majster s ďalšímipracovníkmi napĺňa mohutné sudy sladkým muštom na kvasenie,08.10.1960
Foto: TASR / Š.Petráš


Veľkou manifestáciou pracujúcich a alegorickým sprievodom vyvrcholili v nedeľu 23. septembra v Pezinku jubilejné 15. malokarpatské oberačkové slávnosti. Šenkvickí družstevníci sa predstavili v sprievode alegorickou svadbou. Návštevníkom vinobrania ukázali štedrú náruč hostiteľov - zadarmo ponúkali z prvých plodov svojej statočnej práce, 23.09.1973.
Foto: TASR / Š. Petráš