Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 27. november 2024Meniny má Milan
< sekcia Magazín

V Brne našli sarajevské menu z roku 1914

Gavrilo Princip. Muž, ktorý spáchal atentát na rakúskeho arcivojvodu Františka Ferdinanda, a jeho ženu grófku Sofiu v Sarajeve 28. júna, 1914, čo vyvolalo rakúsky zásah voči Srbsku, ktorý neskôr vyústil do 1. svetovej vojny. Foto: TASR/Wikipédia

Menu je unikátne tým, že bolo prichystané na deň, keď bosniansko-srbský nacionalista Gavrilo Princip spáchal atentát na následníka rakúsko-uhorského trónu a jeho manželku.

Brno 26. júna (TASR) - V moravskej metropole Brno našli originál sarajevského jedálneho lístka z roku 1914, ktoré bolo pripravené pre následnícky pár Rakúsko-uhorskej monarchie Františka Ferdinanda a Žofiu Chotkovú v sídle bosnianskej vlády na nedeľu 28. júna. Keby hostia tieto chody zjedli, možno by nevypukla prvá svetová vojna. K stolu v Sarajeve si však už nesadli, napísal v stredu spravodajský portál iDNES.cz.

Menu je unikátne tým, že bolo prichystané na deň, keď bosniansko-srbský nacionalista Gavrilo Princip spáchal atentát na následníka rakúsko-uhorského trónu a jeho manželku.

Originál menu obeda ležal sto rokov nedotknutý v Moravskom zemskom archíve. Našli ho až takmer po storočí prevádzkovatelia reštaurácie Forhaus.

"Po menu sme cielene pátrali, pretože sa špecializujeme na rakúsko-uhorskú kuchyňu. Veľmi nám pomohol Vlastimil Schildberger z mestského streleckého zboru, ktorý pracuje v Moravskom zemskom múzeu," vysvetlil spolumajiteľ reštaurácie Robert Smejkal.

Slávnostný obed sa kvôli atentátu nekonal, jedlo sa nezjedlo. Atentát na následnícky pár bol využitý ako zámienka na rozpútanie prvej svetovej vojny.

Prevádzkovatelia brnianskej reštaurácie sa rozhodli takmer sto rokov staré menu obnoviť. Hostinu s desiatimi chodmi v reštaurácii Forhuas podávajú od stredy do nedele 28. júna presne tak, ako malo byť pôvodne servírované. Záujemcovia však môžu ochutnať samostatne ktorýkoľvek z chodov, doplnil informácie web iDNES.cz.

Jedálny lístok z 28. júna 1914 pozostával z týchto lahôdok: vývar v šálke (z kostí); vajce v rôsole; pstruh na masle; varené hovädzie mäso na zelenine; kura la Villeroy; ryžový kompót; Vol au vent (Let vo vetre); syr; ovocie; dezert, píše server.