Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Magazín

V Košickom kraji vyrástla galéria slovenského landartu

Foto: Košice Región Turizmus, cestujzamenej

V rámci druhého ročníka projektu Umenie na mieste X organizácie Košice Región Turizmus vznikli tri nové unikátne diela.

Návštevníkov pozývajú k objavovaniu krás miestnej prírody a histórie v spojení so súčasným umením. Diela Dúha vodu pije, Korytnačí bunker a 1+1=LES sú už dokončené a pripravené na vašu návštevu.

Z tejto netradičnej galérie má radosť aj predseda Košického samosprávneho kraja, Rastislav Trnka: “Teší ma, že práve v našom kraji sa zrodila takáto galéria landartového umenia, ktorá svojou originalitou a umeleckou hodnotou prevedenia jednotlivých diel bude určite lákadlom pre mnohých domácich i zahraničných návštevníkov kraja”.

Zdroj foto: Košice Región Turizmus, cestujzamenej

Dúha vodu pije: Symbol spojenia v Smižanoch

Na Košiarnom briežku v Smižanoch stojí dielo Jozefa Piláta v tvare monumentálneho zrubového oblúka s názvom Dúha vodu pije. Táto unikátna rozhľadňa vytvorená prevažne z recyklovaného dreveného materiálu spája architektúru minulosti s umeleckým prístupom súčasnosti. Vďaka svojmu oblúkovému tvaru pripomína dúhu, symbol nádeje a spojenia neba a zeme. „V tejto inštalácii môže divák vojsť dovnútra dúhy a ocitnúť sa v akomsi medzipriestore medzi nebom a zemou,“ hovorí Jozef Pilát. Výsledkom je esteticky pôsobivé umelecké dielo, ktoré návštevníkom Košického kraja prináša nový zaujímavý zážitok.



Korytnačí bunker: Strážca prírody

V blízkosti Národnej prírodnej rezervácie Tajba, ktorá je domovom ohrozenej korytnačky močiarnej, sa nachádza dielo Korytnačí bunker od Radovana Čerevku. Toto dielo, ktoré kombinuje tvar panciera korytnačky s bunkrom, je nielen umeleckým objektom, ale aj silným symbolom ochrany prírody. „Korytnačí bunker spája myšlienku ochrany a útočiska s dôležitým environmentálnym posolstvom,“ uviedol Radovan Čerevka. Dielo sa stáva súčasťou krajiny a postupne splynie so svojím okolím, čím zdôrazňuje potrebu chrániť ohrozené druhy a ich biotopy.



1+1=LES: Interaktívna pocta stromom

Matúš Kurdel priniesol do Drnavy svoje dielo 1+1=LES, ktoré je poctou miestnemu starobylému dubu a zároveň pripomienkou industriálnej minulosti regiónu. Oceľová inštalácia, ktorá mení svoje vnímanie v závislosti od perspektívy pozorovateľa, umožňuje návštevníkom pozrieť sa na les z rôznych uhlov pohľadu. „Dielo je interaktívnym prvkom,“ vysvetľuje Matúš Kurdel. „Človeku dáva moja inštalácia príležitosť vžiť sa do osudu stromov, keďže môže do objektu vstúpiť a stať sa na chvíľu jadrom stromu.” Povrch sochy sa bude meniť tak ako príroda naokolo – časom získa patinu pripomínajúcu kôru stromov.



Umenie v znamení ekoturizmu

Projekt Umenie na mieste X pokračuje v obohacovaní Košického kraja o diela, ktoré spájajú umenie s prírodou, človekom a lokalitou. „Sme hrdí na to, že sme mohli do Košického kraja priniesť tieto jedinečné diela, ktoré nielenže dotvárajú krajinu, ale aj povzbudzujú k zamysleniu sa nad ochranou prírody,“ hovorí Lenka Vargová Jurková, výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus. „Každé z týchto diel bolo vytvorené s maximálnym rešpektom k prírode a miestnym špecifikám, čo je pre nás kľúčové. Tri tohtoročné diela pekne dopĺňajú výnimočnú galériu, ktorá začala vznikať minulý rok.“

Zdroj foto: Košice Región Turizmus, cestujzamenej

Všetkých osem diel z oboch ročníkov projektu Umenie na mieste X je prístupných verejnosti a tešia sa na návštevníkov, ktorí chcú spojiť turistiku s objavovaním súčasného umenia v prírodnom prostredí. Košický kraj tak opäť dokazuje, že je miestom, kde umenie a príroda kráčajú ruka v ruke.

Zdroj foto: Košice Región Turizmus, cestujzamenej