Pre veriacich židov všade na svete ide o najvážnejší sviatok v roku.
Autor TASR
,aktualizované Jeruzalem 8. októbra (TASR) - Sviatok Jom kipur sa v tomto kalendárnom roku začína v utorok 8. októbra tradične západom slnka (18.17 h SELČ) a potrvá do súmraku nasledujúceho dňa. Pre veriacich židov všade na svete ide o najvážnejší sviatok v roku.
Jom kipur (Deň zmierenia, Deň pokánia) je sviatok, počas ktorého by sa ľudia mali zmieriť medzi sebou, najmä však uzavrieť mier s Najvyšším. Preto veriaci strávia celý deň v modlitbách, nejedia, nepijú a vzdajú sa akéhokoľvek luxusu aj pohodlia. V Izraeli sa počas tohto sviatku zvyčajne zastaví život.
Sviatkom Jom kipur vrcholí desaťdňové obdobie pokánia, ktoré sa začína v deň židovského Nového roka, Roš ha-šana. Začiatok aktuálneho židovského nového roka 5780 od stvorenia sveta pripadol na západ slnka 29. septembra 2019 gregoriánskeho kalendára.
Za desať dní - od Roš ha-šana po Jom kipur - by si mali veriaci napraviť svoje naštrbené vzťahy a nevyriešené konflikty a nájsť pokoj so sebou a svojím okolím. Na deň zmierenia predstúpia pred Hospodina v skromnosti, pokore a očistení.
Ústredný zväz židovských náboženských obcí v Slovenskej republike (UZZNO) na svojej webovej stránke zdôraznil, že "základnou myšlienkou sviatku Jom kipur je zmierenie, očistenie svedomia, boj proti zlu a pre dobro a zmierenie s Bohom aj s ľuďmi."
Podľa starých zvykov zapaľuje hlava rodiny na Jom kipur dve sviečky: jednu doma a druhú v synagóge. V nej sa v tento sviatok zhromažďujú aj tí, ktorí obvykle na bohoslužby nechodievajú. Na Deň zmierenia sa v synagóge trúbi na šofar, hudobný nástroj zo zvieracieho rohu (z ovce, kozy, antilopy či gazely).
Federácia židovských obcí v Českej republike (FZO) na svojom webe konštatuje, že 10. deň mesiaca tišri - Jom kipur - je pre mnohých židov najvýznamnejší deň v židovskom kalendári. V ten deň Boh odpustil Izraelitom zhotovenie zlatého teľaťa, v ten deň sa Abrahám obrezal a uzatvoril zmluvu s Hospodinom. V synagógach veriaci vyznávajú svoje hriechy. Mnohí sú oblečení do bieleho rubáša.
Počas tohto dňa veriaci židia dodržiavajú prísny pôst. Rodiny slávia tento sviatok v synagóge; po skončení slávenia sa vrátia domov a doprajú si ľahké jedlo.
Jom kipur (Deň zmierenia, Deň pokánia) je sviatok, počas ktorého by sa ľudia mali zmieriť medzi sebou, najmä však uzavrieť mier s Najvyšším. Preto veriaci strávia celý deň v modlitbách, nejedia, nepijú a vzdajú sa akéhokoľvek luxusu aj pohodlia. V Izraeli sa počas tohto sviatku zvyčajne zastaví život.
Sviatkom Jom kipur vrcholí desaťdňové obdobie pokánia, ktoré sa začína v deň židovského Nového roka, Roš ha-šana. Začiatok aktuálneho židovského nového roka 5780 od stvorenia sveta pripadol na západ slnka 29. septembra 2019 gregoriánskeho kalendára.
Za desať dní - od Roš ha-šana po Jom kipur - by si mali veriaci napraviť svoje naštrbené vzťahy a nevyriešené konflikty a nájsť pokoj so sebou a svojím okolím. Na deň zmierenia predstúpia pred Hospodina v skromnosti, pokore a očistení.
Ústredný zväz židovských náboženských obcí v Slovenskej republike (UZZNO) na svojej webovej stránke zdôraznil, že "základnou myšlienkou sviatku Jom kipur je zmierenie, očistenie svedomia, boj proti zlu a pre dobro a zmierenie s Bohom aj s ľuďmi."
Podľa starých zvykov zapaľuje hlava rodiny na Jom kipur dve sviečky: jednu doma a druhú v synagóge. V nej sa v tento sviatok zhromažďujú aj tí, ktorí obvykle na bohoslužby nechodievajú. Na Deň zmierenia sa v synagóge trúbi na šofar, hudobný nástroj zo zvieracieho rohu (z ovce, kozy, antilopy či gazely).
Federácia židovských obcí v Českej republike (FZO) na svojom webe konštatuje, že 10. deň mesiaca tišri - Jom kipur - je pre mnohých židov najvýznamnejší deň v židovskom kalendári. V ten deň Boh odpustil Izraelitom zhotovenie zlatého teľaťa, v ten deň sa Abrahám obrezal a uzatvoril zmluvu s Hospodinom. V synagógach veriaci vyznávajú svoje hriechy. Mnohí sú oblečení do bieleho rubáša.
Počas tohto dňa veriaci židia dodržiavajú prísny pôst. Rodiny slávia tento sviatok v synagóge; po skončení slávenia sa vrátia domov a doprajú si ľahké jedlo.