Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Magazín

Vianočný benefičný koncert Úsmev ako dar podporí Jaroš aj Tublatanka

Spevák kapely Tublatanka Maťo Ďurinda. Foto: FOTO TASR/Radovan Stoklasa

Na vianočnom koncerte Úsmev ako dar tradične odovzdajú Cenu Milana Rúfusa.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Nezisková organizácia Úsmev ako dar organizuje v utorok v Bratislave 42. ročník vianočného benefičného koncertu. Zúčastňuje sa na ňom približne 500 detí. Do hlavného mesta zavítali z centier pre deti a rodiny z celého Slovenska. TASR o tom informovala koordinátorka projektu Mária Soboličová. Potvrdila, že záznam podujatia, ktoré je najdlhšie fungujúcim benefičným koncertom v strednej Európe, odvysiela počas Vianoc Slovenská televízia na Jednotke.

Tohtoročný vianočný koncert na podporu detí v náhradnej starostlivosti sa prvýkrát koná v STARS auditoriu. "Je to najstarší osvetový koncert nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe, ktorý poukazuje na problematiku detí, ktoré nežijú vo svojej pôvodnej biologickej rodine. Slovenská televízia ho vysiela 42 rokov," podčiarkla výnimočnosť projektu Soboličová.

Pripomenula, že umelci na koncerte vystupujú bez nároku na honorár. "Do projektu sa každý rok zapája viac ako 150 dobrovoľníkov, ktorí nám venujú svoj čas, sú to ľudia zamestnaní, ktorí si berú dovolenky, aj bývalí domováci, aby nám mohli pomôcť zorganizovať koncert plný nádeje," dodala k podujatiu. Jeho súčasťou sú tiež dokrútky, ktoré ukážu, ako a komu pomáha Úsmev ako dar a ako sa do pomoci môže zapojiť aj verejnosť.

Televízni diváci sa počas vianočného obdobia môžu tešiť na koncert, na ktorom vystúpia Miro Jaroš, Erika Rein, Tublatanka, Detský spevácky zbor Slovenského rozhlasu, Laci Strike či Cigánski Diabli. Podujatie moderujú Simona Simanová, Patrik Herman a Katarína Brychtová.

Na vianočnom koncerte Úsmev ako dar tradične odovzdajú Cenu Milana Rúfusa. Ide o morálne ocenenie a poďakovanie sa výnimočným osobnostiam, ktoré sa významne pričinili, aby opustené deti našli rodinu alebo aspoň prostredie, ktoré ju pripomína. V kategórii Osvetová pomoc ju "za pozitívny príklad deťom a mladým dospelým" získal paralympionik Ján Riapoš. Cenu Milana Rúfusa za Systémovú pomoc dostala Jolana Šuleková, riaditeľka neziskovej organizácia Dorka, centra pre obnovu rodiny.