Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Magazín

Vyskúšajte zdravé domáce limonády

Ilustračné foto Foto: New Africa / stock.adobe.com

Osvieži vás uhorková s mätou alebo bazová limonáda.

Bratislava 11. júla (OTS) - Schlaďte sa v horúcich dňoch domácou limonádou. Dáte si uhorkovú limonádu s mätou alebo bazovú limonádu?

Recept na prípravu uhorkovej limonády s mätou

Ingrediencie
· 1 veľká uhorka
· 0,5 l vody
· 2 lyžičky medu
· 2 limetky
· mätové lístky

Postup prípravy uhorkovej limonády s mätou
Umyjeme a nakrájame uhorku na malé kúsky a vložíme ich do väčšej nádoby. Pridáme niekoľko mätových lístkov podľa chuti a rozmixujeme ich tyčovým mixérom. Do rozmixovanej zmesi nalejeme 0,5 litra vody a necháme 15 minút lúhovať.

Po tejto dobe prelejeme zmes cez jemné sitko do karafy. Vytlačíme si šťavu z dvoch limetiek a nalejeme ju do karafy. Dochutíme medom a dôkladne premiešame. Na záver pridáme ľad.

Recept na prípravu bazovej limonády

Ingrediencie
· 8 ks kvetov bazy
· 3 l vody
· 2 lyžice medu
· 1 citrón
· 1 pomaranč
· bylinky na dochutenie: mäta, medovka

Postup prípravy bazovej limonády
Nazbierame si 8 kvetov bazy a zbavíme ich hrubších stoniek. Bez oplachovania kvety vložíme do 3,5 litrového pohára. Môžeme pridať hrsť lístkov mäty a medovky pre vylepšenie chuti (nie je to však nutnosť). Nakrájame si citrón na plátky a pridáme do pohára s bazou.

Pridáme ešte 2 polievkové lyžice medu a do pohára nalejeme 3 litre vody. Zmes prikryjeme priedušnou látkou a necháme lúhovať 24 hodín na okne. Po vylúhovaní zmes prelejeme cez sitko.

V horúcich letných dňoch nám chladnička bazovú limonádu príjemne vychladí. A v zime ju môžete podávať pri izbovej teplote.

TIP: Americká chladnička s mrazničkou má veľký mraziaci box, kde možno vložiť pripravené domáce limonády s izbovou teplotou na 30 – 60 minút, aby sa dostatočne vychladili, ale nezamrzli.