Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Magazín

Z. Mikulcová vydáva nový singel Bolo to dávno

Na screenshote z videoklipu "Můj stín" speváčka a skladateľka Zuzana Mikulcová. Foto: Screenshot z Youtube videa

V poradí tretí singel z pripravovaného albumu je vyznaním sestre a spomienkou na spoločné detstvo strávené v Rimavskej Sobote.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Slovenská speváčka a skladateľka Zuzana Mikulcová predstavuje novú pieseň Bolo to dávno. V poradí tretí singel z pripravovaného albumu je vyznaním sestre a spomienkou na spoločné detstvo strávené v Rimavskej Sobote. TASR o tom informovala PR manažérka Eva Fačková.

"Základným motívom piesne je vyznanie mojej sestre. Pieseň zachytáva naše spoločné spomienky a je pre mňa veľmi nostalgická a hlboká," popisuje Mikulcová intímnu baladu, ktorá potvrdzuje, že aj jej súrodenecký vzťah počas dospievania prechádzal premenlivými fázami. "Z detí dievčatá, z dievčat ženy," spieva Zuzana, v texte spomína na dlhé hodiny, ktoré so sestrou prežila sama, kým bola ich mama v práci. Hovorí o tom, že boli odkázané v mnohých oblastiach samy na seba. "Ten vzťah so sestrou je veľmi zaujímavý a mnoho sestier to pozná. V detstve a puberte ide o veľké nárazy - na jednej strane sa stále hádate, na druhej strane sa potrebujete a veľmi sa bojíte o seba navzájom," dodáva speváčka.

Najprv vytvorila hudbu, neskôr prišiel text. "Už keď som skladala hudbu, vedela som, o čom približne tá pieseň bude, ale nedokázala som ju dopísať. Vždy, keď som sa k nej vracala, pri myšlienke spoločného dospievania so sestrou som sa stále dojímala," priznala Mikulcová. Klavír, ktorý je hudobným základom v jej tvorbe, v kontexte novej piesne navyše symbolizuje nostalgiu a jemnosť detských spomienok.

Autorka chcela pieseň poňať jednoducho, aby poslucháč cítil jej posolstvo. Klavír dopĺňa len basgitara, ktorú nahral Martin Gašpar. "Skladbe dal presne to, čo potrebovala," podčiarkla Mikulcová. Vizuálnu podobu dal piesni speváčkin partner Dominik Janovský. Jednoduché lyrics video natočili v Mikulcovej novom priestore, kde sa venuje tvorbe a učeniu.

Pieseň Bolo to dávno poňala Mikulcová aj ako oslavu 40. výročia súťaže Košický zlatý poklad, na ktorej sa zúčastnila v začiatkoch svojej hudobnej kariéry. Skladbu predstaví prvýkrát naživo počas slávnostného galavečera, ktorý sa uskutoční 26. októbra v Košiciach.