Kapustnica, rybacia či hríbová polievka? Akú sviatočnú polievku pripravujú Slováci na Štedrý večer?
Autor OTS
Bratislava 20. decembra (OTS) - Podľa výrobcov kyslej kapusty patrí k vrcholu predaja roka práve predvianočný čas. Kyslá kapusta je zároveň bohatým zdrojom probiotík a živín, ktoré majú pozitívny vplyv na imunitu.
„Pred Vianocami sú predaje kvasených výrobkov dvojnásobne vyššie než v iných mesiacoch roka. Slováci majú veľký záujem nielen o klasickú kvasenú kapustu, ale aj o kvasené uhorky potrebné na rôzne variácie zemiakových šalátov. K ďalším vrcholom roka patrí Veľká noc,“ prezrádza Benjamín Jóba z komárňanskej spoločnosti z H+H Kvasiareň, ktorá patrí k najväčším slovenským dodávateľom kvasenej kapusty pre predajne Tesco a dodáva: ,,S Tescom spolupracujeme už 15 rokov, počas ktorých spoločne prinášame zákazníkom kvalitné slovenské produkty. Veríme, že aj v roku 2019 budeme v našej úspešnej spolupráci pokračovať naďalej.“
Podľa neho v posledných rokoch rastie záujem o výrobky bez konzervačných látok, ktoré podporujú zdravý životný štýl. „Aj preto sme zvýšili produkciu kvasenej kapusty a kvasených uhoriek, ktoré vyrábame bez tepelnej úpravy a bez konzervačných látok tradičnou receptúrou,“ dodáva Benjamín Jóba.
Suroviny:
1 balenie kyslej kapusty (zn. Tesco – hnedý obal – bez konzervačných látok)
1 cibuľa
2 lyžičky rasce
1 bobkový list
1 lyžica mletej papriky
2 hrste sušených hríbov
4 veľké zemiaky
2 lyžice špaldovej celozrnnej múky
1 údené tofu
2 strúčiky cesnaku
Príprava:
Na oleji osmažíme cibuľu, pridáme mletú papriku a zalejeme litrom vody. Pridáme scedenú kapustu, umyté, hodinku namočené hríby, bobkový list, rascu a varíme desať minút. Pridáme nadrobno nakrájané zemiaky a podľa potreby dolejeme vriacou vodou. Varíme ďalších 15 minút. Múku rozmiešame v dvoch dcl vody a prilejeme do polievky. Necháme zovrieť. Ak treba, prisolíme. Pridáme údené tofu nakrájané na malé hranolčeky a pretlačený cesnak. Necháme prevrieť a vypneme. Necháme postáť aspoň jednu hodinku a podávame.
„Pred Vianocami sú predaje kvasených výrobkov dvojnásobne vyššie než v iných mesiacoch roka. Slováci majú veľký záujem nielen o klasickú kvasenú kapustu, ale aj o kvasené uhorky potrebné na rôzne variácie zemiakových šalátov. K ďalším vrcholom roka patrí Veľká noc,“ prezrádza Benjamín Jóba z komárňanskej spoločnosti z H+H Kvasiareň, ktorá patrí k najväčším slovenským dodávateľom kvasenej kapusty pre predajne Tesco a dodáva: ,,S Tescom spolupracujeme už 15 rokov, počas ktorých spoločne prinášame zákazníkom kvalitné slovenské produkty. Veríme, že aj v roku 2019 budeme v našej úspešnej spolupráci pokračovať naďalej.“
Podľa neho v posledných rokoch rastie záujem o výrobky bez konzervačných látok, ktoré podporujú zdravý životný štýl. „Aj preto sme zvýšili produkciu kvasenej kapusty a kvasených uhoriek, ktoré vyrábame bez tepelnej úpravy a bez konzervačných látok tradičnou receptúrou,“ dodáva Benjamín Jóba.
Hitom zákazníkov obľúbenej kvasiarne je aktuálne zdravá Vegánska kapustnica
Suroviny:
1 balenie kyslej kapusty (zn. Tesco – hnedý obal – bez konzervačných látok)
1 cibuľa
2 lyžičky rasce
1 bobkový list
1 lyžica mletej papriky
2 hrste sušených hríbov
4 veľké zemiaky
2 lyžice špaldovej celozrnnej múky
1 údené tofu
2 strúčiky cesnaku
Príprava:
Na oleji osmažíme cibuľu, pridáme mletú papriku a zalejeme litrom vody. Pridáme scedenú kapustu, umyté, hodinku namočené hríby, bobkový list, rascu a varíme desať minút. Pridáme nadrobno nakrájané zemiaky a podľa potreby dolejeme vriacou vodou. Varíme ďalších 15 minút. Múku rozmiešame v dvoch dcl vody a prilejeme do polievky. Necháme zovrieť. Ak treba, prisolíme. Pridáme údené tofu nakrájané na malé hranolčeky a pretlačený cesnak. Necháme prevrieť a vypneme. Necháme postáť aspoň jednu hodinku a podávame.