Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Magazín

Zažite „Nádhernú Hodvábnu cestu“ v Ningbo

Foto: NSG

Objavujte pohyblivý pieskový obraz lietajúcej Apsary z Dunhuangu.

V Ningbo môžu návštevníci objavovať pohyblivý pieskový obraz lietajúcej Apsary z Dunhuangu, ktorý jedinečne kombinuje funkciu nabíjacieho doku Bluetooth slúchadiel a nočného svetla. Okrem toho tu nájdete interaktívnych digitálnych ľudí inšpirovaných terakotovými bojovníkmi z Xi'anu, 3D displeje bez okuliarov predstavujúce kultúrne pamiatky zo Zhejiangu, Shaanxi a Gansu, ako aj lahodný výber chlebov z francúzskej výstavnej oblasti a ručne vyrábané výrobky, kávu, víno a produkty z ruží zo strednej a východnej Európy, ako sú Bulharsko, Rumunsko a Srbsko.

Ningbo 28. Októbra (OTS) - Dňa 25. októbra sa v Medzinárodnom kongresovom a výstavnom centre Ningbo začal deviaty knižný veľtrh Zhejiang spolu s Kultúrnym a turistickým veľtrhom Hodvábnej cesty 2024 a Medzinárodným turistickým veľtrhom Ningbo 2024. V expo oblasti Kultúrneho a turistického veľtrhu Hodvábnej cesty predstavili krajiny a regióny pozdĺž pozemnej a námornej hodvábnej cesty svoje kultúry na svojej prvej spoločnej výstave s témou „Nádherná Hodvábna cesta“, ktorá podporuje dialóg civilizácií naprieč časom a priestorom.

Ningbo, odchodový prístav námornej hodvábnej cesty, a Xi'an, centrálny bod pozemnej hodvábnej cesty, spoločne predstavia výstavu s názvom „Orientálny východiskový bod“ v Ningbo múzeu, ktorá sa začne 26. novembra. Táto výstava bude trvať viac ako tri mesiace a predstaví významné artefakty, vrátane „tajného celadónu“ nájdeného v chráme Famen v Baoji, Shaanxi, zlatého a strieborného riadu z Múzea histórie Shaanxi, ľudské rybie hlinené nádoby z obdobia kultúry Yangshao a reprezentatívne pamiatky z miesta Hemudu v Ningbo.

„Tento rok si pripomíname 10. výročie úspešnej žiadosti o status svetového dedičstva pre Hodvábne cesty: Sieť trás Chang’an-Tianshan a Veľký kanál. Ningbo a Xi'an nadviazali úzke hospodárske a kultúrne vzťahy prostredníctvom Veľkého kanála. Navyše, Námorná hodvábna cesta, ktorá je na predbežnom zozname svetového dedičstva, je predstavená v tejto výstave,“ povedal Zhang Liang, kurátor múzea Ningbo.

Tento rok si tiež pripomíname 60. výročie diplomatických vzťahov medzi Čínou a Francúzskom. Kultúrny a turistický veľtrh ponúka špeciálnu sekciu venovanú francúzskej kultúre, vrátane francúzskej pekárne, ktorá prilákala mnoho návštevníkov z Číny i zo zahraničia. Vincent Lemarchand, čestný občan Ningbo a prezident Výboru priateľstva Rouen-Ningbo, sa zúčastnil podujatia ako „propagátor“ kultúrnych a turistických iniciatív Ningbo. Uviedol, že Ningbo a Rouen mali tento rok časté výmeny, s úspešnými recipročnými návštevami medzi týmito dvoma mestami.
Foto: NSG

V medzinárodnej výstavnej oblasti predstavilo niekoľko krajín strednej a východnej Európy svoje jedinečné exponáty, vrátane kávy, vína a krištáľových remeselných výrobkov, ktoré boli dobre prijaté domácimi vystavovateľmi aj turistami. V domácej výstavnej oblasti mestá pozdĺž námornej hodvábnej cesty, ako sú Chongqing, Changsha, Guangzhou, Xiamen, Hangzhou, Suzhou a Harbin, zdôraznili svoje rôznorodé kultúrne prvky spolu so svojimi partnerskými mestami.

Ako jedno z kľúčových kultúrnych a turistických podujatí v provincii Zhejiang sa Kultúrny a turistický veľtrh Hodvábnej cesty koná už deväť rokov po sebe, čím sa stal dôležitou platformou na prezentáciu nových úspechov v kultúrnej prosperite prístavného mesta, na podporu výmen a vzájomného učenia sa medzi mestami pozdĺž námornej hodvábnej cesty a na uľahčenie vzájomne výhodnej medzinárodnej spolupráce v kultúrnom a turistickom sektore.