Výsledok snahy ocenia podľa nej najmä gazdiné, ktoré sa chcú pustiť do zložitejšej výzdoby.
Autor TASR
,aktualizované Michalovce 16. decembra (TASR ) – Úspech pri zdobení medovníkov závisí od kvality polevy, radí výtvarníčka Marianna Chvastová z Michaloviec, ktorej pestrú prácu aktuálne prezentuje Zemplínske osvetové stredisko. Ako pre TASR povedala, pri jej výrobe treba použiť čo najjemnejší, "púdrový" práškový cukor.
Výsledok snahy ocenia podľa nej najmä gazdiné, ktoré sa chcú pustiť do zložitejšej výzdoby. "Pri mriežkových (vzoroch, pozn. TASR) je základ urobená kvalitná poleva. Musí byť naozaj kvalitná, aby tie mriežky boli pekné," vysvetlila. Na zafarbenie "klasickej" bielkovej polevy používa gélové potravinárske farby.
Inšpiráciu pri zdobení hľadá Chvastová v každodennom živote. Samotné motívy nanáša na medovníky viacerými technikami. Zvyčajný predvianočný motív anjelov tento rok predstihli víly, pri ktorých využíva nielen svoj estetický zmysel pre detail, ale i farebnú pestrosť, ktorú jej práca s farbami umožňuje.
Chvastová pečie a zdobí medovníky "sporadicky", na Veľkú noc a na Vianoce už viac ako dvadsať rokov. Aj keď v žiadnom z jej medovníkov nechýba med, obľúbený recept nemá. "Skúšala som viacero receptov, nie každý sa mi osvedčil," povedala. I pri ceste však odporučila používať čo najkvalitnejšiu múku.
Výsledok snahy ocenia podľa nej najmä gazdiné, ktoré sa chcú pustiť do zložitejšej výzdoby. "Pri mriežkových (vzoroch, pozn. TASR) je základ urobená kvalitná poleva. Musí byť naozaj kvalitná, aby tie mriežky boli pekné," vysvetlila. Na zafarbenie "klasickej" bielkovej polevy používa gélové potravinárske farby.
Inšpiráciu pri zdobení hľadá Chvastová v každodennom živote. Samotné motívy nanáša na medovníky viacerými technikami. Zvyčajný predvianočný motív anjelov tento rok predstihli víly, pri ktorých využíva nielen svoj estetický zmysel pre detail, ale i farebnú pestrosť, ktorú jej práca s farbami umožňuje.
Chvastová pečie a zdobí medovníky "sporadicky", na Veľkú noc a na Vianoce už viac ako dvadsať rokov. Aj keď v žiadnom z jej medovníkov nechýba med, obľúbený recept nemá. "Skúšala som viacero receptov, nie každý sa mi osvedčil," povedala. I pri ceste však odporučila používať čo najkvalitnejšiu múku.