V boji majú byť účinné prírodné chemické zlúčeniny polyfenoly, ktoré podľa nich pozitívne vplývajú na srdce a krvné cievy.
Autor TASR
Bratislava 2. augusta (TASR) - Červené víno pomáha v boji proti obezite. Potvrdili to vedci z Ústavu normálnej a patologickej fyziológie Slovenskej akadémie vied (SAV). V boji majú byť účinné prírodné chemické zlúčeniny polyfenoly, ktoré podľa nich pozitívne vplývajú na srdce a krvné cievy. Vedci zo SAV pod vedením Oľgy Pecháňovej sa rozhodli otestovať slovenské červené víno alibernet, respektíve jeho dealkoholizovaný koncentrát.
"Experimentovali na animálnom modeli SHR-cp (potkany), ktorý sa najviac približuje ľudskému metabolickému syndrómu," informoval hovorca SAV Stanislav Ščepán. Vedcov zaujímal najmä vplyv účinku nealkoholického koncentrátu vína na hmotnosť tela, krvný tlak, lipidy a glukózu v krvi, celkovú aktivitu NO-syntézy, ako aj na niektoré prozápalové markery v srdci a aorte.
"Všetky sledované parametre boli zvýšené v aorte u kmeňa predstavujúceho metabolický syndróm v porovnaní s kontrolnými zvieratami, zároveň boli zvýšené prozápalové markery v srdci u tohto kmeňa," vysvetlil Ščepán. Podávanie dealkoholizovaného koncentrátu vína podľa hovorcu významne znížilo tlak krvi a hladinu glukózy v krvi pri SHR-cp potkanoch. Malo to tiež znížiť nárast prozápalových markerov v aorte aj srdci. "Tento účinok môže predstavovať jeden z ochranných mechanizmov polyfenolických látok obsiahnutých v koncentráte vína na kardiovaskulárny systém," uviedol Ščepán.
Metabolickým syndrómom trpí podľa slovenských vedcov asi tretina populácie. Ide o zhluk faktorov, patrí medzi ne obezita, dyslipidémia (zvýšené množstvo tukov v krvi), vysoký krvný tlak a hyperglykémia. "Inými slovami je to pomenovanie pre viacero rizikových faktorov srdcovo-cievnych ochorení, ktoré majú spoločnú príčinu, a to nedostatočnú odpoveď organizmu na inzulín. Za najvýraznejšiu príčinu metabolického syndrómu sa považuje obezita," dodal Ščepán.
"Experimentovali na animálnom modeli SHR-cp (potkany), ktorý sa najviac približuje ľudskému metabolickému syndrómu," informoval hovorca SAV Stanislav Ščepán. Vedcov zaujímal najmä vplyv účinku nealkoholického koncentrátu vína na hmotnosť tela, krvný tlak, lipidy a glukózu v krvi, celkovú aktivitu NO-syntézy, ako aj na niektoré prozápalové markery v srdci a aorte.
"Všetky sledované parametre boli zvýšené v aorte u kmeňa predstavujúceho metabolický syndróm v porovnaní s kontrolnými zvieratami, zároveň boli zvýšené prozápalové markery v srdci u tohto kmeňa," vysvetlil Ščepán. Podávanie dealkoholizovaného koncentrátu vína podľa hovorcu významne znížilo tlak krvi a hladinu glukózy v krvi pri SHR-cp potkanoch. Malo to tiež znížiť nárast prozápalových markerov v aorte aj srdci. "Tento účinok môže predstavovať jeden z ochranných mechanizmov polyfenolických látok obsiahnutých v koncentráte vína na kardiovaskulárny systém," uviedol Ščepán.
Metabolickým syndrómom trpí podľa slovenských vedcov asi tretina populácie. Ide o zhluk faktorov, patrí medzi ne obezita, dyslipidémia (zvýšené množstvo tukov v krvi), vysoký krvný tlak a hyperglykémia. "Inými slovami je to pomenovanie pre viacero rizikových faktorov srdcovo-cievnych ochorení, ktoré majú spoločnú príčinu, a to nedostatočnú odpoveď organizmu na inzulín. Za najvýraznejšiu príčinu metabolického syndrómu sa považuje obezita," dodal Ščepán.