Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 26. november 2024Meniny má Kornel
< sekcia Magazín

Zemiakové čipsy majú 160 rokov

Ilustračné foto Foto: h3daily.com

Odborníci na zdravú výživu varujú pred nadmernou konzumáciou čipsov.

Saratoga Springs/Bratislava 24. augusta (TASR) - George Crum, šéfkuchár reštaurácie v Saratoga Springs v americkom štáte New York po prvý raz ponúkol svojmu hosťovi vypražené tenké zemiakové čipsy 24. augusta 1853. Čipsy tak atakujú naše chuťové poháriky už 160 rokov.

Nebol to však pokus o nové jedlo, ale sarkastická reakcia kuchára na protivného hosťa, ktorý dva razy vrátil podávané hranolčeky, pretože sa mu zdali prihrubé.

George Crum, potomok černošského otca a matky Indiánky z kmeňa Hurónov sa narodil v roku 1822 v americkom Saratoga Lake. V mladosti si zarábal na živobytie ako horský vodca. Leto v roku 1858 ho zastihlo vo funkcii šéfkuchára v elegantnej reštaurácii Moon Lake Lodge.

Táto mala v ponuke zemiakové hranolčeky, pochúťku pochádzajúcu z Francúzska, ktorú priniesol už dávnejšie do USA Thomas Jefferson, v rokoch 1801-1809 3. prezident USA. Keď hosť po druhý raz vrátil hranolčeky s tým, že sú prihrubé, vynaliezavý Crum nakrájal zemiaky na také tenké lístky ako len bolo možné a vypražil ich do zlatista v oleji. Chrumkavé čipsy na tanieri hosťovi na prekvapenie tak zachutili, že sa stali špecialitou reštaurácie.

Čipsy na každom stole

Ilustračné foto
Foto: togetheragency.co.uk
V roku 1860 si Crum otvoril vlastnú reštauráciu, atrakciou ktorej bol košík čipsov na každom stole. Crum si svoj nápad nikdy nedal patentovať, ani sa nepokúsil rozvinúť obchodovanie s touto pochúťkou. Nápaditý kuchár prevádzkoval svoju reštauráciu do roku 1890. Zomrel 22. júla v roku 1914 vo veku 92 rokov.

Američan William Tappendon začal čipsy vyrábať a dodávať ich do miestnej obchodnej siete v roku 1895 v americkom Clevelande. Spočiatku ich pražil v domácej kuchyni, neskôr pokračoval v malej výrobni za domom. Vynálezy viacerých zariadení, ktoré uľahčovali čistenie zemiakov a ich krájanie na čo najtenšie plátky umožnili výrobu čipsov vo väčšom množstve a zmenili ich zo vzácnej pochúťky na dostupnejšiu. Vyrábalo ich už viacero podnikateľov a v roku 1921 čipsy dodávané vo veľkom balení v súdkoch alebo sklenených dózach ponúkali obchody v celej krajine. Ďalším nápadom sa stalo balenie čipsov do menších vreciek z voskovaného papiera, ktorého autorkou bola v roku 1926 Laura Scudderová. Čipsom potom už nič nestálo v ceste ku svojim konzumentom.

Po čase dostali čipsy okrem slanej aj iné príchute, podľa vkusu obyvateľov rôznych krajín, do ktorých sa rozšírili. Stali sa neodmysliteľnou súčasťou rýchleho občerstvenia na celom svete napriek varovaniam zdravotníkov pred ich nadmernou konzumáciou.