Vlani uvedené na trh a pokrstené zlatým práškom Matyšák Brandy XO, má svoje historicky prvé zlato z medzinárodnej súťaže.
Autor OTS
Bratislava 31. júla (OTS) - Medzinárodná súťaž Concours Mondial de Bruxelles je známa skôr ako jedna z nasledovanejších svetových súťaží vín, ktorá má navyše od roku 2006 aj prívlastok putovná. Minulý rok sa jej jubilejný 20. ročník uskutočnil v Bratislave. V tomto roku padla voľba na domáci Brusel, a v máji odtiaľ priniesli vína značky Matyšák 3 významné ocenenia.
O mesiac neskôr, v dňoch 6. – 8. júna 2014, sa v južno - brazílskom meste Florianópolis konal 2. ročník medzinárodnej súťaže Concours Mondial de Bruxelles – Spirits. Spoločnosť Víno Matyšák získala na tejto prestížnej súťaži 2 ocenenia. Matyšák Brandy V.S.O.P. ocenila medzinárodná odborná porota striebrom a Matyšák Brandy XO získalo zlatú medailu.
Po Brandy XO z bývalého Malokarpatského vinárskeho podniku, ktoré vzniklo v 80. rokoch minulého storočia, je Matyšák Brandy XO prvým produktom tohto označenia na Slovensku. Existencia tohto brandy je o to cennejšia, že vzniklo ako experiment.
Peter Matyšák, majiteľ rodinnej firmy Víno Matyšák, je známy svojou schopnosťou nevzdávať sa a tiež záľubou o experimentovanie. V roku 1995 dostal nápad skúsiť vyrábať brandy, ktoré bolo v tom čase na Slovensku už pomerne známe a vďaka Karpatskému brandy aj obľúbené. Pustil sa teda do vybavovania povolení na výrobu a garantom sa stala enologička Gabriela Vojteková. „V určitej fáze som to takmer vzdal pre veľké prekážky, ale nakoniec sa všetko podarilo a z úrody ročníka 1996 som dal do pálenice vydestilovať kvalitné vína (nešlo o žiadne zlievky). Nakúpil som klasické 300 litrové dubové sudy a naplnil ich vínovicou.“ hovorí Peter Matyšák o nie celkom jednoduchej ceste od myšlienky k realizácií ďalšej vízie.
5 rokov - čas potrebný na vyzrievanie sa zdal v tom období nekonečne dlhý. No počas nasledujúcich rokov P. Matyšák naplnil niekoľko sudov z nového ročníka. V roku 2002 bolo prvé brandy vyzreté, a tak ho chcel dať do predaja. Lenže skôr, ako sa podarila celá príprava, počnúc legislatívou a končiac adjustážou, písal sa rok 2003 a to už bol hotový aj ročník 1998, takže do predaja nakoniec putoval ten. „Z tohto dôvodu som sa rozhodol ponechať prvé brandy v sudoch a sledovať jeho ďalší vývoj v nasledujúcich rokoch. Posledných 6 zo 17 rokov vyzrievalo vo francúzskych sudoch typu limousine, aké sa používajú aj na výrobu koňaku značky Rémy Martin,“ konštatuje Peter Matyšák.
A toto je zrod brandy, ktoré sa môže právom pýšiť označením XO (podľa legislatívy musí Brandy XO, čiže Extra Old, zrieť v dubovom sude minimálne 8 rokov).
Ako prví mali možnosť vyskúšať Matyšák Brandy XO hostia Petra Matyšáka, ktorí mu prišli zablahoželať k jeho 60. narodeninám (mimochodom oslavuje ich 29.2). V apríli minulého roka sa konalo oficiálne uvedenie brandy do života, v rámci ktorého ho Peter Matyšák, spolu so svojimi priateľmi Ľubošom Zemanom a Stanislavom Štepkom, posypali zlatým práškom.
Teraz, o rok neskôr, prináša Matyšák Brandy XO, skvelý nápoj s príbehom, zlato z medzinárodnej súťaže.
O mesiac neskôr, v dňoch 6. – 8. júna 2014, sa v južno - brazílskom meste Florianópolis konal 2. ročník medzinárodnej súťaže Concours Mondial de Bruxelles – Spirits. Spoločnosť Víno Matyšák získala na tejto prestížnej súťaži 2 ocenenia. Matyšák Brandy V.S.O.P. ocenila medzinárodná odborná porota striebrom a Matyšák Brandy XO získalo zlatú medailu.
Po Brandy XO z bývalého Malokarpatského vinárskeho podniku, ktoré vzniklo v 80. rokoch minulého storočia, je Matyšák Brandy XO prvým produktom tohto označenia na Slovensku. Existencia tohto brandy je o to cennejšia, že vzniklo ako experiment.
Peter Matyšák, majiteľ rodinnej firmy Víno Matyšák, je známy svojou schopnosťou nevzdávať sa a tiež záľubou o experimentovanie. V roku 1995 dostal nápad skúsiť vyrábať brandy, ktoré bolo v tom čase na Slovensku už pomerne známe a vďaka Karpatskému brandy aj obľúbené. Pustil sa teda do vybavovania povolení na výrobu a garantom sa stala enologička Gabriela Vojteková. „V určitej fáze som to takmer vzdal pre veľké prekážky, ale nakoniec sa všetko podarilo a z úrody ročníka 1996 som dal do pálenice vydestilovať kvalitné vína (nešlo o žiadne zlievky). Nakúpil som klasické 300 litrové dubové sudy a naplnil ich vínovicou.“ hovorí Peter Matyšák o nie celkom jednoduchej ceste od myšlienky k realizácií ďalšej vízie.
5 rokov - čas potrebný na vyzrievanie sa zdal v tom období nekonečne dlhý. No počas nasledujúcich rokov P. Matyšák naplnil niekoľko sudov z nového ročníka. V roku 2002 bolo prvé brandy vyzreté, a tak ho chcel dať do predaja. Lenže skôr, ako sa podarila celá príprava, počnúc legislatívou a končiac adjustážou, písal sa rok 2003 a to už bol hotový aj ročník 1998, takže do predaja nakoniec putoval ten. „Z tohto dôvodu som sa rozhodol ponechať prvé brandy v sudoch a sledovať jeho ďalší vývoj v nasledujúcich rokoch. Posledných 6 zo 17 rokov vyzrievalo vo francúzskych sudoch typu limousine, aké sa používajú aj na výrobu koňaku značky Rémy Martin,“ konštatuje Peter Matyšák.
A toto je zrod brandy, ktoré sa môže právom pýšiť označením XO (podľa legislatívy musí Brandy XO, čiže Extra Old, zrieť v dubovom sude minimálne 8 rokov).
Ako prví mali možnosť vyskúšať Matyšák Brandy XO hostia Petra Matyšáka, ktorí mu prišli zablahoželať k jeho 60. narodeninám (mimochodom oslavuje ich 29.2). V apríli minulého roka sa konalo oficiálne uvedenie brandy do života, v rámci ktorého ho Peter Matyšák, spolu so svojimi priateľmi Ľubošom Zemanom a Stanislavom Štepkom, posypali zlatým práškom.
Teraz, o rok neskôr, prináša Matyšák Brandy XO, skvelý nápoj s príbehom, zlato z medzinárodnej súťaže.