Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

Erdogan. Foto: TASR/AP

Izrael výroky tureckého prezidenta bezprostredne nekomentoval.

Istanbul 7. septembra (TASR) – Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti "narastajúcej hrozbe rozpínavosti" Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Jediný krok, ktorý zastaví aroganciu, lúpežníctvo a štátny terorizmus Izraela, je aliancia moslimských krajín," vyhlásil Erdogan počas akcie organizovanej asociáciou moslimských škôl.

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť 26-ročnej aktivistky Aysenur Eygiovej s tureckým a americkým občianstvom, ktorú podľa tureckých a palestínskych predstaviteľov v piatok v meste Nábulus zabila izraelská armáda počas protestu proti rozširovaniu osídlení na Izraelom okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Nedávne kroky Turecka smerujúce k náprave vzťahov s Egyptom označil Erdogan za "formovanie línie solidarity proti rastúcej hrozbe rozpínavosti," ktorá podľa jeho slov ohrozuje aj Libanon a Sýriu.

Izrael výroky tureckého prezidenta bezprostredne nekomentoval.

Erdogan tento týždeň hostil v tureckej metropole Ankara egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího. Politici počas návštevy diskutovali o vojne v Pásme Gazy a o spôsoboch nápravy napätých vzťahov medzi obomi krajinami.

Vzťahy Ankary a Káhiry sa zhoršili v roku 2013, keď vtedajší šéf armády Sísí napomohol k zosadeniu bývalého egyptského prezidenta a spojenca Turecka Muhammada Mursího ako prvého demokraticky zvoleného prezidenta krajiny. Zlepšili sa v roku 2020, keď Ankara podnikla diplomatické kroky na zmiernenie napätia so Spojenými arabskými emirátmi, Saudskou Arábiou a Egyptom.