Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia

KDH navrhne, aby sa nekrátil príspevok na opatrovanie blízkej osoby

Ilustračná snímka Foto: TASR/Dušan Hein

Tento problém sa týka tisícov ľudí, ktorí nechali svoje zamestnanie a za pár stoviek eur sa starajú o svojich blízkych.

Bratislava 26. júla (TASR) - Opozičné KDH na septembrovú schôdzu Národnej rady (NR) SR navrhne, aby sa nekrátil príspevok na opatrovanie, pokiaľ príjem opatrovanej osoby presiahne dvojnásobok životného minima. Informovala o tom poslankyňa NR SR za KDH Martina Holečková s tým, že sa na ňu obrátilo viacero ľudí, ktorí nevedia ako ďalej, lebo im z úradu práce prišlo rozhodnutie o krátení príspevku na opatrovanie, keďže opatrovaná osoba má príjem vyšší ako dvojnásobok životného minima.

"Tento problém sa týka tisícov ľudí, ktorí nechali svoje zamestnanie a za pár stoviek eur sa starajú o svojich blízkych. Štát sa nemôže takto stavať k domácim opatrovateľom najmä v čase, keď na umiestnenie do pobytových zariadení čakajú na Slovensku tisíce ľudí. Týmto obetavým ľuďom, ktorí sú v službe často 24 hodín denne, ešte štát siaha na to málo, čo majú. Preto na septembrovú schôdzu predložím návrh zákona, aby sa príspevok na opatrovanie blízkej osoby nekrátil," spresnila Holečková.

"Chcem veriť, že si koaliční poslanci uvedomia dôležitosť situácie a tento návrh nedopadne podobne ako ten, ktorý nepodporili 7. mája 2024 a ktorý sa tiež týkal nekrátenia príspevku na opatrovanie," doplnila.

Holečková pripomenula, že na tlačovej besede ministra práce Erik Tomáš (Hlas-SD) oznamoval, že sa príspevok na opatrovanie zvyšuje na 615,50 eura, teda na úroveň minimálnej mzdy. "Pán minister, a čo poviete tým domácim opatrovateľom, ktorí sa starajú o svojich blízkych 24 hodín denne a sedem dní v týždni bez nároku na dovolenku a tento príspevok im je krátený," dodala poslankyňa KDH.