Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia

Nemecký výrobca komponentov ZF zruší 14-tisíc pracovných miest

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Zamestnanecká rada ZF vyjadrila nesúhlas s plánovaným znižovaním počtu pracovných miest v rámci skupiny.

Friedrichshafen 26. júla (TASR) - Nemecký výrobca automobilových komponentov ZF Friedrichshafen (ZF) plánuje do konca roka 2028 zrušiť až 14.000 pracovných miest v Nemecku, kde zamestnáva celkovo 54.000 ľudí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Pracovné miesta majú zaniknúť nielen vo výrobe, ale aj v administratíve a vo vývoji, pokiaľ možno sociálne ohľaduplným spôsobom, konkrétne pomocou programov čiastočného odchodu do dôchodku a odstupného, oznámila v piatok spoločnosť. Vysoko zadlžená spoločnosť zaviedla na jar prísny úsporný program. V tomto a budúcom roku plánuje náklady na celom svete znížiť približne o šesť miliárd eur. ZF tým chce zlepšiť svoju pozíciu, aby od roku 2026 ľahšie zvládla ďalší posun smerom k elektromobilite.

Zamestnanecká rada ZF vyjadrila nesúhlas s plánovaným znižovaním počtu pracovných miest v rámci skupiny. "Budeme bojovať za každé jedno pracovné miesto," zdôraznil predseda rady Achim Dietrich.

ZF pôsobí aj na Slovensku, kde patrí medzi najväčších zamestnávateľov a dodávateľov v automobilovom priemysle. Skupina je na Slovensku zastúpená spoločnosťami ZF Slovakia a ZF Active Safety Slovakia. V roku 2022 zamestnávala približne 3500 zamestnancov v Detve, Komárne, Leviciach, Šahách a v Trnave.