Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia

Okolie Neapola zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 4,0

Na snímke snehom pokryté svahy sopky Vezuv z pohľadu z vykopávok Pompejí v talianskom Neapole. Foto: TASR/AP

Minister civilnej ochrany Nello Musumeci už vymenoval osobitného komisára pre oblasť Campi Flegrei, ktorý sa má postarať o opatrenia na predchádzanie rizikám.

Neapol 26. júla (TASR) - Oblasť Campi Flegrei neďaleko Neapola, známu aj ako Flegrejské polia, zasiahlo v piatok popoludní zemetrasenie s magnitúdou 4,0. Pokračuje tak vlna seizmickej aktivity v tejto sopečnej kaldere. Na základe správy agentúry ANSA píše TASR.

Zemetrasenie, ktoré malo hypocentrum v hĺbke štyroch kilometrov, bolo cítiť vo viacerých štvrtiach Neapola. Otrasy trvali pomerne dlho.

Oblasť Campi Flegrei je v súčasnosti postihnutá bradyseizmom, teda zdvíhaním pôdy, a v posledných mesiacoch tam došlo k sérii zemetrasení.

Odborníci za posledný týždeň zaznamenali v tejto oblasti 12 zemetrasení s magnitúdou do štvrtého stupňa a v priebehu posledného mesiaca hovoria o 63 zemetraseniach slabších ako štvrtý stupeň.

Oddelenie civilnej ochrany uviedlo, že po piatkových otrasoch bezprostredne neboli hlásené žiadne škody.

Minister civilnej ochrany Nello Musumeci už vymenoval osobitného komisára pre oblasť Campi Flegrei, ktorý sa má postarať o opatrenia na predchádzanie rizikám.

Minister tiež kritizoval fakt, že v oblasti povolili nevhodnú výstavbu. "Bol povolený nerozumný, chaotický a nesystematický urbanistický rozvoj a hroziace nebezpečenstvo v tejto oblasti sa nikdy nebralo do úvahy," dodal.