Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia

OSN stiahla vlajky na pol žrde na počesť zamestnancov zabitých v Gaze

Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku v pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Agentúra OSN na pomoc palestínskym utečencom v piatok oznámila, že od začiatku vojny zahynulo v Pásme Gazy viac než 100 zamestnancov OSN.

Bangkok 13. novembra (TASR) - Kancelárie Organizácie Spojených národov (OSN) v Ázii stiahli v pondelok svoje vlajky na pol žrde. Urobili tak na počesť svojich zamestnancov, ktorí zahynuli v Pásme Gazy počas konfliktu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Vlajky OSN spustili o 9.30 h miestneho času na kanceláriách v Bangkoku, Tokiu a Pekingu. Zamestnanci si kolegov uctili aj minútou ticha.

Agentúra OSN na pomoc palestínskym utečencom (UNWRA) v piatok oznámila, že od začiatku vojny zahynulo v Pásme Gazy viac než 100 zamestnancov OSN.

"Sme zdrvení. Bolo potvrdených vyše 100 zabitých kolegov z UNRWA. Boli to rodičia, učitelia, zdravotné sestry, lekári, členovia pomocného personálu," napísal šéf UNWRA Philippe Lazzarini na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter.

Vojna v Pásme Gazy vypukla po útoku palestínskych teroristov vedených Hamasom na južný Izrael 7. októbra. Zavraždili vyše 1400 obyvateľov, väčšinou civilistov a odvliekli asi 240 ľudí ako rukojemníkov do Pásma Gazy.

Palestínske úrady ovládané Hamasom v nedeľu uviedli, že odvetné útoky Izraela si dosiaľ vyžiadali 11.180 obetí, tieto údaje sa nedali bezprostredne nezávisle overiť.