Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia

VIDEO: Popradský výrobca vagónov dodá rezortu obrany nákladné vozne

Na snímke vpredu generálny riaditeľ spoločnosti Tatravagónka Juraj Hudáč, za ním zľava náčelník OS SR Daniel Zmeko, štátny tajomník rezortu obrany Igor Melicher, minister dopravy SR Jozef Ráž a vpravo Ozcan Gumustekin z NSPA počas tlačovej konferencie vo štvrtok 20. júna 2024 v Poprade. Foto: TASR - Adriana Hudecová

Pre MO SR ich objednávala agentúra NSPA, ktorá pre členské štáty Severoatlantickej aliancie (NATO) zabezpečuje logistickú podporu a obstarávacie služby.

Poprad 20. júna (TASR) - Popradský výrobca vagónov dodá Ministerstvu obrany (MO) SR 13 špeciálnych nákladných vozňov typu Samms určených na prepravu ťažkej vojenskej techniky. Pre MO SR ich objednávala agentúra NSPA, ktorá pre členské štáty Severoatlantickej aliancie (NATO) zabezpečuje logistickú podporu a obstarávacie služby. Pre Tatravagónku, to bol prvý obchod realizovaný prostredníctvom NSPA. Na tlačovej konferencii počas odovzdania prvých dvoch vozňov o tom vo štvrtok za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD) informoval generálny riaditeľ spoločnosti Juraj Hudáč.



Ozcan Gumustekin z NSPA upozornil, že ide o príklad efektívnej spolupráce medzi agentúrou a priemyslom, ktorá umožnila dokončiť projekt v rámci rozpočtu a pred termínom dodania, ktorý mal byť pôvodne v januári 2025. Zvyšných 11 vagónov by mali dodať v júli. Ráž podotkol, že transakcia je zároveň dôkazom špičkovej úrovne slovenského priemyslu. "Tatravagónka je európsky líder vo výrobe nákladných železničných vozňov a dnes sa to iba potvrdilo," skonštatoval. Ocenil tiež, že vďaka špeciálnym vagónom sa podarí odbremeniť cestnú infraštruktúru na Slovensku pri prevoze ťažkej vojenskej techniky.

Štátny tajomník rezortu obrany Igor Melicher dodal, že vagóny môžu v rámci zmlúv o spolupráci využívať na prepravu aj iné členské krajiny Európskej únie a NATO. "Budú dodané do 41. zásobovacej základne v Nemšovej, odkiaľ budú môcť byť plne využiteľné pre transport novej aj staršej ťažkej bojovej techniky naprieč Slovenskom. Ide napríklad o tanky Leopard 2A4, ktoré sme obdržali z Nemecka," objasnil. Dodávka je podľa neho dôležitá najmä v kontexte modernizácie Ozbrojených síl (OS) SR, ale tiež zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie vo svete. Náčelník OS SR Daniel Zmeko uviedol, že vozne posilnia ich logistické kapacity.
Popradský výrobca vagónov dodá Ministerstvu obrany (MO) SR 13 špeciálnych nákladných vozňov typu Samms určených na prepravu ťažkej vojenskej techniky.
Foto: TASR - Adriana Hudecová

Samms je nákladný železničný vozeň s nosnosťou 103 ton, ktorý sa radí medzi univerzálne vozne slúžiace na prepravu ťažkého priemyselného tovaru, ťažkých pásových a kolesových vojenských vozidiel. Vozeň má štandardný rozchod 1435 milimetrov pre európske trate a disponuje predprípravou na zabudovanie automatického spriahadla. "Vozne sú štandardnou súčasťou nášho portfólia, vyrábame ich dlhé roky, sú overené časom a s tými najlepšími skúsenosťami z prevádzky. Sú vybavené podvozkami, ktoré majú tri dvojkolia namiesto štandardných dvoch. Je to kvôli tomu, aby dokázali uviezť väčšiu hmotnosť na relatívne malej ploche. Naša spoločnosť disponuje schopnosťami, znalosťami a výrobnou kapacitou potrebnou na realizáciu tohto, ako aj prípadných ďalších projektov," uzavrel Hudáč.