Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia

Rusko tvrdí, že obsadilo dedinu Ivanivka v Doneckej oblasti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Už niekoľko mesiacov sa ruské sily približujú k Pokrovsku a podľa AFP v posledných mesiacoch obsadili niekoľko malých dedín v snahe dostať sa na okraj mesta.

Moskva 15. augusta (TASR) - Rusko vo štvrtok oznámilo, že jeho sily obsadili dedinu Ivanivka vzdialenú len 15 kilometrov od dopravného uzla Pokrovsk na východe Ukrajiny, ktorý je pod kontrolou Kyjeva. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Pokrovsk leží na križovatke kľúčovej cesty, ktorá zásobuje ukrajinské jednotky a mestá na celom východnom fronte, a dlhodobo je cieľom ruskej armády.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho armádne jednotky "oslobodili dedinu Ivanovka" v Doneckej oblasti, pričom použilo ruský názov pre túto dedinu.

Už niekoľko mesiacov sa ruské sily približujú k Pokrovsku a podľa AFP v posledných mesiacoch obsadili niekoľko malých dedín v snahe dostať sa na okraj mesta.

Rusko anektovalo Doneckú oblasť spolu s troma ďalšími ukrajinskými oblasťami v roku 2022 po sporných referendách, hoci nemalo tieto oblasti plne pod kontrolou.

Ruský pokrok na východe Ukrajiny prichádza v čase, keď ruská armáda odoláva ukrajinským jednotkám, ktoré minulý utorok vtrhli do Kurskej oblasti a podarilo sa im obsadiť desiatky dedín na ruskom území.

Ukrajinský predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity cez víkend uviedol, že vpád do Kurskej oblasti mal len malý vplyv na boje na východe, ale mierne sa znížila "intenzita ruských útokov".