Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia

Sejm prijal zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

Na snímke poľský Sejm. Foto: TASR/AP

Rada Európy a ľudskoprávni aktivisti vyjadrili obavy, že polícia, pohraničná stráž a vojaci budú teraz môcť používať zbrane bez vyvodenia zodpovednosti.

Varšava 26. júla (TASR) — Poslanci Sejmu, dolnej komory poľského parlamentu, schválili v piatok návrh zákona, ktorý bezpečnostným zložkám strážiacim hranice uľahčí použitie zbraní v reakcii na aktívne hrozby. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Zákon bol predložený najmä v súvislosti s napätou situáciou na hraniciach s Bieloruskom, kde od roku 2021 rastie počet prichádzajúcich migrantov. Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov z krajín Blízkeho východu a Afriky posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny, čo Minsk a Moskva popierajú.

Nová právna úprava „vylučuje trestnú zodpovednosť za použitie zbraní alebo priamej sily v rozpore s pravidlami“ zo strany bezpečnostných zložiek, ak došlo k ohrozeniu bezpečnosti jednotlivca alebo krajiny. Podmienkou beztrestnosti je, že musia existovať okolnosti vyžadujúce okamžitý zásah.

Rada Európy a ľudskoprávni aktivisti vyjadrili obavy, že polícia, pohraničná stráž a vojaci budú teraz môcť používať zbrane bez vyvodenia zodpovednosti.

Návrh zákona, ktorý si ešte musí podpísať prezident, bol predložený po tom, čo bol v júni pri plote postavenom v roku 2022 na bieloruských hraniciach smrteľne pobodaný 21-ročný poľský vojak. Mnohých Poliakov rozhnevala aj správa, že vojaci, ktorí vypálili varovné výstrely, boli zatknutí a odvedení v putách.

Začiatkom júla poľská vláda avizovala, že posilní počty vojakov na hraniciach s Bieloruskom a vybuduje tam ďalšie zábrany.