Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia

Streľba v štáte Maine si vyžiadala najmenej 16 mŕtvych

Ozbrojený policajt hliadkuje pred zdravotníckym centrom v Lewistone v štáte Maine 25. októbra 2023. Najmenej 16 ľudí zahynulo a viacero ďalších utrpelo zranenia pri streľbe v meste Lewiston v americkom štáte Maine. Po strelcovi stále pátra polícia. Podozrivý spustil streľbu na dvoch miestach, oznámili citované zdroje pod podmienkou zachovania anonymity vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie. Podľa miestnych médií k streľbe došlo na bowlingovej dráhe a tiež v bare. Foto: TASR/AP

Streľbu polícii ohlásili v stredu večer krátko po 20.00 h miestneho času. Polícia v Lewistone v príspevku na sociálnych sieťach predtým uviedla, že v okolí sa pohybuje tzv. aktívny strelec.

Washington 26. októbra (TASR) - Najmenej 16 ľudí zahynulo a viacero ďalších utrpelo zranenia pri streľbe v meste Lewiston v americkom štáte Maine. Po strelcovi stále pátra polícia. Informovala o tom v noci na štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na dvoch miestnych predstaviteľov, píše TASR.

Člen mestského zastupiteľstva v Lewistone Robert McCarthy pre stanicu CNN povedal, že streľba si vyžiadala najmenej 22 mŕtvych.

Podozrivý spustil streľbu na dvoch miestach, oznámili citované zdroje pod podmienkou zachovania anonymity vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie. Podľa miestnych médií k streľbe došlo na bowlingovej dráhe a tiež v bare.


Streľbu polícii ohlásili v stredu večer krátko po 20.00 h miestneho času. Polícia v Lewistone v príspevku na sociálnych sieťach predtým uviedla, že v okolí sa pohybuje tzv. aktívny strelec. Vodičov vyzvala, aby uvoľnili cestu záchranárom.

Tamojšie zdravotné zariadenie na svojej webovej stránke oznámilo, že jeho personál "reaguje na hromadnú streľbu" a koordinuje s miestnymi nemocnicami prijímanie pacientov.

Kancelária šerifa okresu Androscoggin zverejnila dva zábery domnelého páchateľa a požiadala verejnosť o pomoc pri pátraní. Je na nich zachytený muž s bradou v hnedom kabáte so strelnou zbraňou, ktorý kráča do budovy, píše stanica BBC.

Úrady vyzvali obyvateľov, aby nevychádzali zo svojich domovov.

TASR v tejto súvislosti prináša výberovú chronológiu najtragickejších prípadov streľby v USA v roku 2023.


16. januára - Šesť ľudí prišlo o život pri streľbe v dome v mestečku Goshen v americkom štáte Kalifornia. Medzi obeťami bola aj 17-ročná matka a jej šesťmesačné dieťa.

21. januára - Jedenásť mŕtvych a deväť zranených si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v tanečnom klube v meste Monterey Park v okrese Los Angeles v Kalifornii. Podozrivý zo streľby sa sám zastrelil po tom, ako ho vypátrala polícia.

23. januára - Sedem ľudí, z toho päť čínskych občanov, zahynulo pri dvoch navzájom súvisiacich streľbách v pobrežnom mestečku Half Moon Bay v štáte Kalifornia. Polícia po útoku zadržala 66-ročného čínskeho občana.

24. januára - V obchode so zmiešaným tovarom v meste Yakima v štáte Washington zastrelil útočník troch ľudí. Podľa polície 21-ročný Jarid Haddock, ktorý sa neskôr sám zastrelil, jednoducho "vošiel do obchodu a spustil paľbu".

14. februára - V areáli Michiganskej štátnej univerzity v USA páchateľ zastrelil tri osoby a ďalším piatim spôsobil zranenia. Napokon spáchal samovraždu.

17. februára – Šesť ľudí zahynulo pri streľbe na viacerých miestach obce Arkabutla na severe amerického štátu Mississippi. Útočníka zadržali.

6. marca - Traja ľudia zahynuli a jedna osoba bola hospitalizovaná po streľbe v dome na predmestí Chicaga. Útočník sa vlámal do domu.

27. marca - Tri deti a troch dospelých zastrelila útočníčka na súkromnej kresťanskej základnej škole v meste Nashville v americkom štáte Tennessee. Podozrivú strelkyňu zastrelili počas zásahu policajti.

10. apríla – Štyroch ľudí zabil v banke v americkom meste Louisville jej bývalý zamestnanec. Zranenia pri incidente utrpelo deväť ľudí vrátane dvoch policajtov. Útočník pri zásahu polície zahynul.

16. apríla - Štyria ľudia zahynuli a viacero ďalších utrpelo zranenia pri streľbe v mestečku Dadeville v americkom štáte Alabama. K streľbe došlo počas narodeninovej oslavy.

7. mája – Osem ľudí zastrelil v nákupnom centre v americkom štáte Texas ozbrojenec, ktorého následne zabil zasahujúci policajt. Zranených bolo sedem ľudí.

15. mája - Najmenej traja ľudia zahynuli a viacero ďalších utrpelo zranenia po streľbe, ku ktorej došlo v meste Farmington v americkom štáte Nové Mexiko.

4. júla - Tri obete vrátane dvoch detí si vyžiadala streľba v dome v americkom štáte Missouri. Streľba sa odohrala v meste Saint Ann v okrese Saint Louis.

16. júla - Najmenej štyria ľudia, traja muži a jedna žena, prišli o život pri streľbe v mestečku Hampton v americkom štáte Georgia.

24. augusta - Štyria ľudia vrátane útočníka zahynuli a päť ďalších utrpelo zranenia pri streľbe v motorkárskom bare v americkom štáte Kalifornia.

27. augusta - Štyria ľudia vrátane útočníka zahynuli pri streľbe v obchode v meste Jacksonville v americkom štáte Florida. Podľa polície bol útok rasovo motivovaný.

24. septembra - Streľba v meste Atlanta v americkom štáte Georgia si vyžiadala tri obete. Útočník najprv pristúpil k dvom ľuďom, na ktorých následne začal strieľať, jedna z obetí útoku paľbu dokázala opätovať.