Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia

USA, Egypt a Katar vyzvali Izrael a Hamas na rokovanie o prímerí

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Katar s podporou Egypta a USA viedol niekoľko mesiacov zákulisné rokovania s cieľom dosiahnuť prímerie v Pásme Gazy a dohodu o prepustení rukojemníkov.

Dauha 9. augusta (TASR) - Vedúci predstavitelia Spojených štátov, Egypta a Kataru vo štvrtok vyzvali Izrael a palestínske militantné hnutie Hamas, aby na budúci týždeň v katarskej Dauhe alebo egyptskej Káhire obnovili rokovania s cieľom prekonať rozpory týkajúce sa dohody o prímerí. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

Traja sprostredkovatelia v spoločnom vyhlásení vyzvali bojujúce strany, aby 15. augusta obnovili rozhovory s cieľom "odstrániť všetky zostávajúce nedostatky a začať bezodkladne realizovať dohodu".

"Ako sprostredkovatelia sme v prípade potreby pripravení predložiť konečný návrh na preklenutie (rozporov), ktorý by vyriešil zostávajúce otázky implementácie spôsobom spĺňajúcim očakávania všetkých strán," uvádza sa v spoločnom vyhlásení sprostredkovateľov.

V liste, ktorý podpísali americký prezident Joe Biden, egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí a katarský emir Tamím bin Hamad Ál Sání, sa uvádza, že rámcová dohoda je "teraz na stole a zostáva už len doladiť detaily jej implementácie".

Katar s podporou Egypta a USA viedol niekoľko mesiacov zákulisné rokovania s cieľom dosiahnuť prímerie v Pásme Gazy a dohodu o prepustení rukojemníkov.

Najnovšie oznámenie prišlo po tom, ako sa novým vodcom Hamasu stal Jahjá Sinwár, údajný strojca útoku na južný Izrael zo 7. októbra 2023, čo vyvolalo obavy, že náročné rokovania sa stanú ešte zložitejšími.

Sinwár nahradil Ismáíla Haníju, ktorý bol zabitý 31. júla v iránskom Teheráne pri útoku pripisovanom Izraelu.

Americkí predstavitelia v uplynulých týždňoch pri viacerých príležitostiach uviedli, že dohoda je už blízko, a zároveň vyzvali Izrael aj Hamas, aby prijali súčasný návrh, ktorý by viedol k počiatočnému šesťtýždňovému prímeriu. Biely dom v utorok oznámil, že rokovania "dosiahli konečnú fázu", ale neuviedol žiadne podrobnosti.