Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 22. september 2024Meniny má Móric
< sekcia

V múzeu v Seredi si v piatok pripomenú Pamätný deň rómskeho holokaustu

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Pamätný deň obetí rómskeho holokaustu pripomína udalosti z 2. na 3. augusta 1944, keď v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau zavraždili takmer 3000 Rómov.

Sereď 1. augusta (TASR) - Pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu sa v priestoroch Múzea holokaustu v Seredi uskutoční v piatok (2. 8.) o 17.00 h spomienkové podujatie spojené s koncertom Barbory Botošovej a jej hudobného zoskupenia. TASR o tom informovala Bianka Podhorszká z múzea.

Podľa vedúceho Múzea holokaustu v Seredi Martina Korčoka je "téma genocídy Rómov v období holokaustu dlhodobo zanedbávaná aj na medzinárodnej úrovni. Táto skutočnosť naďalej prispieva k predsudkom a diskriminácii Rómov aj v dnešnej dobe". Medzinárodná aliancia pre pripomínanie holokaustu (IHRA) sa preto rozhodla zadefinovať prejavy anticiganizmu a protirómskej diskriminácie, ktoré boli 8. októbra 2020 prijaté všetkými 35 členskými krajinami. Definíciu protirómskej diskriminácie prijala aj Národná rada SR.

Múzeum vydalo vlani publikáciu Mateja Beránka s názvom Prenasledovanie Rómov počas holokaustu. "Kniha, ktorej odborný text je uvedený v slovenskom, rómskom a anglickom jazyku, detailne mapuje tematiku genocídy Rómov v Európe v rokoch 1939 až 1945 a osobitný priestor venuje aj otázke prenasledovania Rómov na území Slovenska," dodal Korčok, ktorý je členom komisie venujúcej sa téme genocídy Rómov v rámci IHRA. Doplnil, že múzeum v spolupráci s rómskymi komunitnými centrami realizuje aj vzdelávací program venovaný genocíde Rómov spojený s tematicky zameranou výstavou.

Múzeum holokaustu v Seredi je súčasťou Múzea židovskej kultúry - Slovenského národného múzea. Pamätný deň si v piatok pripomenie aj Veľvyslanectvo Spolkovej republiky Nemecko Bratislava, Rakúske kultúrne fórum a Veľvyslanectvo Poľskej republiky v Bratislave.

Pamätný deň obetí rómskeho holokaustu pripomína udalosti z 2. na 3. augusta 1944, keď v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau zavraždili takmer 3000 Rómov. Odhaduje sa, že počas druhej svetovej vojny zahynulo až okolo pol milióna európskych Rómov a Sintiov. Celkový počet rómskych obetí holokaustu na Slovensku sa odhaduje približne na 1000.