Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Leto ešte zďaleka nepovedalo posledné slovo

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na nasledujúci týždeň.

Bratislava 26. júla (Teraz.sk) - V strede uplynulého týždňa sa skončila vlna horúčav, ktorá trvala na Slovensku od 7. júla. Počas nej najmenej na jednej meteorologickej stanici na Slovensku vystúpila teplota aspoň na 30 stupňov. Maximálnu teplotu počas jej trvania namerali 12. júla, keď v Mužli vystúpila teplota na 37.9 °C. “Vlnu horúčav ukončil studený front, za ktorým začal od severozápadu do našej oblasti prúdiť chladnejší a suchý vzduch. Ochladilo sa najmä v nočných hodinách, vďaka čomu bolo možné konečne vyvetrať rozhorúčené príbytky. Vyplnila sa tak známa ľudová pranostika: Anna, chladná zrána. No úľavu sme mohli pocítiť aj počas dňa, pretože suchý vzduch nespôsoboval pocit dusna,” povedal klimatológ Pavel Matejovič. Vďaka suchšiemu vzduchu bolo aj menej búrok najmä na západe Slovenska.

Na viacerých miestach Slovenska sa však už začína prejavovať sucho, pretože búrky prinášali vlahu len lokálne. Klimatológ spresňuje, že tam, kde sa nevyskytli, sa pôda vplyvom vysokých teplôt vysušila. Sucho je výrazné hlavne na Záhorí a v malokarpatskej oblasti, kde je aj zvýšené riziko lesných požiarov. “V nasledujúcom týždni sa neočakávajú nejaké výdatnejšie celoúzemné zrážky, sucho sa teda pravdepodobne ešte viac zvýrazní,” upozornil Matejovič.

Na základe aktuálnych prognostických modelov by k nám mal začať opäť prúdiť teplý vzduch od juhozápadu, pričom teplota by mala výraznejšie stúpať hlavne v denných hodinách. “V nedeľu môžu na juhu Slovenska opäť vystúpiť teploty až na 37 °C. Začiatkom budúceho týždňa by sa malo mierne ochladiť, no v úvode augusta by sa mali horúčavy opäť vrátiť. Nie je ani vylúčené, že maximálna teplota tohto leta z 12. júla bude prekonaná,” upresnil klimatológ. Aj v auguste môžu teploty vystúpiť veľmi vysoko. Napríklad 8. augusta v roku 2013 namerali v Gabčíkove až 40.2 °C, čo bola zároveň druhá najvyššia teplota zaznamenaná na Slovensku. “V tejto chvíli sa nedá predpovedať, ako vysoko teploty v prvej polovici augusta vystúpia, no prognostické modely naznačujú, že intenzívna vlna horúčav nás čaká aj v treťom letnom mesiaci,” dodal.

Rizikom sú však aj silné búrky, ktoré sú charakteristické pre augustové počasie. Matejovič pripomína, že si treba uvedomiť, že vplyvom rekordne teplých oceánov sa do atmosféry vyparilo veľa vody. Ak sa vytvoria vhodné poveternostné podmienky, môžu sa vyskytnúť situácie, keď v krátkom čase môže spadnúť veľa zrážok. Veľké nebezpečenstvo predstavujú aj krupobitie a silný vietor. “Aj august by mal podľa dlhodobej prognózy skončiť teplotne nadnormálny s kladnou teplotnou odchýlkou okolo 2 °C nad dlhodobým priemerom. Leto teda ani zďaleka nepovedalo posledné slovo,” uzavrel klimatológ.

SOBOTA 27. 7. 2024
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 12 °C až 18 °C
Maximálna teplota: 26 °C až 34 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

NEDEĽA 28. 7. 2024
Jasno až polojasno. Podvečer od severozápadu pribúdanie oblačnosti.
Minimálna teplota: 8 °C až 14 °C
Maximálna teplota: 30 °C až 37 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

PONDELOK 29. 7. 2024
Postupne veľká oblačnosť a na mnohých miestach prehánky a búrky
Minimálna teplota: 15 °C až 21 °C
Maximálna teplota: 23 °C až 30 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

UTOROK 30. 7. 2024
Jasno až polooblačno.
Minimálna teplota: 11 °C až 17 °C
Maximálna teplota: 23 °C až 30 °C
SZ vietor až 10 až 35 km/h

STREDA 31. 7. 2024
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 14 °C až 20 °C
Maximálna teplota: 25 °C až 33 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

ŠTVRTOK 1. 8. 2024
Jasno až polooblačno.
Minimálna teplota: 14 °C
Maximálna teplota: 33 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

PIATOK 2. 8. 2024
Jasno až polojasno. Popoludní od západu pribúdanie oblačnosti a búrky.
Minimálna teplota: 15 °C až 20 °C
Maximálna teplota: 27 °C až 34 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.