Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia

Veľvyslanci krajín NATO rokovali o schôdzke Orbána a Putinom

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a maďarský premiér Viktor Orbán v Pekingu v Číne v utorok 17. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Americký veľvyslanec pripomenul, že Orbán počas rozhovorov s Putinom označil vojnu Rusmi používaným pojmom vojenská operácia.

Budapešť 19. októbra (TASR) - Veľvyslanci členských krajín NATO a švédsky veľvyslanec akreditovaný v Budapešti sa vo štvrtok stretli, aby vyjadrili svoje znepokojenie z vývoja maďarsko-ruských vzťahov. S odvolaním sa na server szabadeuropa.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Podľa servera dôvodom stretnutia bolo, že maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó nedávno rokoval v Moskve a predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa v utorok v Pekingu stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

"Všetkých nás znepokojuje, že maďarský premiér sa stretol s prezidentom Putinom, zatiaľ čo Rusko je vo vojne s Ukrajinou ako agresor," cituje server veľvyslanca Spojených štátov v Budapešti Davida Pressmana.

Americký veľvyslanec pripomenul, že Orbán počas rozhovorov s Putinom označil vojnu Rusmi používaným pojmom "vojenská operácia".

"Maďarsko prehlbuje svoj vzťah s Ruskom na Ukrajine napriek jeho krutej vojne. Považujeme za dôležité udržiavať dialóg o týchto rozhodnutiach s maďarskou vládou a maďarským ľudom," povedal Pressman a dodal, že pravidelne rokuje s rôznymi ministrami maďarskej vlády o otázkach ovplyvňujúcich rusko-maďarské vzťahy.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)