Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia

Vlastník pošty Royal Mail prijal ponuku D. Křetínského na prevzatie

Royal Mail. Foto: TASR/AP

Bývalú štátnu firmu Royal Mail sprivatizovali v roku 2013, odvtedy má však problémy, keďže zákazníci pošty v stále väčšej miere prechádzajú na online komunikáciu.

Londýn 29. mája (TASR) - Spoločnosť International Distribution Services (IDS), ktorá je vlastníkom britskej pošty Royal Mail, prijala ponuku spoločnosti EP Group českého miliardára Daniela Křetínského na prevzatie. Urobila tak po tom, ako česká spoločnosť pôvodnú ponuku vylepšila. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Hodnota prijatej ponuky Křetínského na prevzatie IDS predstavuje takmer 3,6 miliardy libier (4,23 miliardy eur). Za jednu akciu firmy to znamená 370 pencí. Pôvodná ponuka, ktorú v polovici apríla spoločnosť IDS odmietla, dosahovala 320 pencí za akciu.

"Správna rada IDS je presvedčená, že ponuka od EP je férová a adekvátna," uviedol predseda správnej rady Keith Williams v dokumente pre londýnsku burzu LSE. Akcie IDS reagovali na oznámenie firmy o prijatí ponuky na začiatku obchodovania rastom o takmer 3 % na 330,5 pence/akcia.

EP Group podala prvú ponuku na prevzatie akcií v IDS, ktoré ešte nevlastní, začiatkom apríla. Správna rada IDS však o niekoľko dní ponuku odmietla ako nedostatočnú. V polovici mája ju potom česká firma vylepšila. Křetínský vlastní v IDS od roku 2022 približne 27,6-percentný podiel a je tak najväčším akcionárom materskej firmy britskej pošty. Súhlas s prevzatím zvyšného podielu musia dať ešte regulačné úrady a akcionári.

Bývalú štátnu firmu Royal Mail sprivatizovali v roku 2013, odvtedy má však problémy, keďže zákazníci pošty v stále väčšej miere prechádzajú na online komunikáciu. Tento vývoj však zasa podporil medzinárodnú balíkovú sieť General Logistics Systems (GLS) so sídlom v Amsterdame. Tá je druhou z divízií IDS a na rozdiel od Royal Mail je zisková. IDS zamestnáva zhruba 153.000 ľudí, z toho veľkú väčšinu v rámci Royal Mail.

(1 EUR = 0,8508 GBP)