Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia

Výbor bude v pondelok vypočúvať kandidátku na sudkyňu ÚS L. Trellovú

Na archívnej snímke Lívia Trellová. Foto: TASR - Martin Baumann

Trellovú navrhol do funkcie ústavnej sudkyne dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Jedinú kandidátku na post sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR Líviu Trellovú budú členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR vypočúvať v pondelok (9. 9.) popoludní. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe parlamentu. Šéf výboru Miroslav Čellár (Hlas-SD) pre TASR potvrdil, že pôjde o verejné vypočutie, ktoré by sa malo vysielať online.

Trellovú navrhol do funkcie ústavnej sudkyne dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. O funkciu sa Trellová uchádzala aj v júnovej neúspešnej voľbe v parlamente.

Na Ústavnom súde chýba jeden sudca. Miesto sa uvoľnilo pred rokom, keď sa v septembri 2023 funkcie vzdala Jana Laššáková. Parlament štandardne volí dvojnásobok potrebného počtu, zvoliť má preto aktuálne dvojicu kandidátov. Z nich si jedného vyberá prezident SR a vymenuje ho za ústavného sudcu.

Trellovú by mal parlament na septembrovej schôdzi voliť do funkcie, hoci sa prihlásila jediná. "Navrhnutá kandidátka bude v septembri pozvaná na vypočutie a následne bude volená Národnou radou SR do funkcie sudkyne Ústavného súdu SR," uviedli pred časom pre TASR z odboru komunikácie Kancelárie NR SR.

Poslanci sa už pokúšali zvoliť dvojicu kandidátov na ústavného sudcu v júni, vtedy sa im z piatich uchádzačov nepodarilo zvoliť žiadneho.