Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia

Zisk energetického koncernu EDF v 1. polroku stúpol o 20 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Štátna firma však varovala, že pokles trhových cien bude mať negatívny vplyv na zisk v druhom polroku.

Paríž 26. júla (TASR) - Zisk francúzskeho energetického koncernu Électricité de France (EDF) v 1. polroku 2024 stúpol o pätinu. Dôvodom bolo zvýšenie výroby elektriny. Štátna firma však varovala, že pokles trhových cien bude mať negatívny vplyv na zisk v druhom polroku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

EDF je najväčším prevádzkovateľom jadrových elektrární na svete a zápasí s viacerými problémami svojich reaktorov, ktoré majú negatívny vplyv na produkciu. Koncernu sa však podarilo vrátiť do prevádzky veľkú časť reaktorov. Takisto zvýšil kapacitu obnoviteľných zdrojov, ako aj zlepšil výkonnosť projektov v oblasti hydroenergetiky.

Čistý zisk EDF za prvých 6 mesiacov 2024 vzrástol na 7 miliárd eur a zisk pred úrokmi, zdanením, dlhom a amortizáciou (EBITDA) medziročne stúpol o 16,1 % na 18,7 miliardy eur. Produkcia elektrickej energie EDF za 1. polrok dosiahla 259 terawatthodín (TWh), čo je o 12 % viac ako v rovnakom období pred rokom. Produkcia z jadra sa tiež zvýšila o 12 % na 177,4 TWh.

Produkcia jadrovej energie vo Francúzsku, bez započítania nového reaktora Flamanville 3, by mala za celý rok 2024 dosiahnuť hornú hranicu rozpätia 314 až 345 TWh, uviedol koncern.

EDF je blízko k spusteniu bloku Flamanville 3. Reaktor sa oneskoril o viac ako desať rokov, pričom náklady vzrástli z plánovaných 3 miliárd eur na 13,2 miliardy eur.