Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Nitriansky kraj

Cyrilometodské slávnosti umožnili objavovať históriu Veľkej Moravy

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková

Hradisko Valy je jednou z najvýznamnejších archeologických lokalít v strednej Európe, ktorá rekonštruuje osídlenie Slovanov priamo v prírode.

Bojná 6. júla (TASR) - Objavovať históriu Veľkej Moravy priamo na mieste archeologického náleziska Hradisko Valy umožnili Cyrilometodské slávnosti v Bojnej v okrese Topoľčany. Jubilejný desiaty ročník prináša v sobotu bohatý program pre všetky vekové kategórie. Súčasťou programu je slávnostná svätá omša i uvedenie novej zberateľskej eurobankovky do predaja, informoval Andrej Golský z Obecného úradu Bojná.

Organizátori pripravili pre deti školu písania v hlaholike, lesnú pedagogiku, dobové remeslá a lukostreľbu. Pre najmenších sú určené rôzne historické aktivity a dobové atrakcie. Dospelí si môžu vychutnať prezentáciu kuchyne našich predkov a sledovať prácu sokoliarov kráľa Svätopluka.

Počas slávností pokrstili a uviedli na trh zberateľskú bankovku v nominálnej hodnote nula eur, ktorú vydala obec Bojná pri príležitosti 10. ročníka slávností. Bankovka zobrazuje monumentálnu vstupnú bránu na veľkomoravské Hradisko Valy, pozlátené plakety z prenosného oltára a zvon z Bojnej - jeden z najstarších kresťanských zvonov v Európe. Motív bankovky zahŕňa aj vyobrazenie pápeža Františka so zvonom z Bojnej, ktorý vznikol počas generálnej audiencie v septembri 2021 vo Vatikáne.

Hradisko Valy je jednou z najvýznamnejších archeologických lokalít v strednej Európe, ktorá rekonštruuje osídlenie Slovanov priamo v prírode. V 9. storočí bolo významným opevneným mocenským centrom ležiacim na obchodnej ceste medzi Ponitrím a Považím. Toto nálezisko je známe aj vďaka nálezu pozlátených plakiet a zvonu z Bojnej, ktoré patria medzi najstaršie dochované kresťanské pamiatky v Európe.

Systematický archeologický výskum na Hradisku Valy prebieha od roku 2007 pod vedením Archeologického ústavu SAV a jedného z najvýznamnejších archeológov Karola Pietu. Vďaka ich práci sa objavili tisíce nálezov, ktoré pomohli pospájať množstvo historických faktov a vyrozprávať príbeh mocenského centra Veľkej Moravy.