Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Nitriansky kraj

D. Streda plánuje obnovu Vermesovej vily

Na archívnej snímke Vermesova vila. Foto: teraz.sk

Potrebná je napríklad oprava komínov, medených žľabov, výmena strešnej krytiny či okien. Rovnako sa počíta s obnovou fasády, vnútorných omietok či s rekonštrukciou dvora.

Dunajská Streda 13. októbra (TASR) - Mesto Dunajská Streda plánuje zrekonštruovať Vermesovu vilu. Predpokladaná maximálna hodnota zákazky je takmer 580.000 eur bez DPH. Ponuky do verejnej súťaže možno predkladať do piatka 18. októbra do 9.00 h. Vyplýva to z informácií zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Vermesova vila je národnou kultúrnou pamiatkou, postavená bola vo viacerých etapách. Pôvodne ako prízemná kúria na konci 19. storočia. V roku 1909 bola rozšírená a pristavaná veža, severovýchodné krídlo postavili v roku 1987. "Cieľom projektu je rekonštrukcia a obnova celej budovy, na ktorej od roku 1987, keď bola ukončená celková obnova budovy, neboli vykonané žiadne úpravy a opravárske práce," uvádza sa v súťažných podkladoch.

Potrebná je napríklad oprava komínov, medených žľabov, výmena strešnej krytiny či okien. Rovnako sa počíta s obnovou fasády, vnútorných omietok či s rekonštrukciou dvora. "Po obhliadke vnútorných priestorov sa zistilo, že vo vyznačených miestnostiach je potrebná výmena keramických obkladov a dlažieb a sanitárnych prvkov z dôvodu poškodenia, opotrebovania," doplnilo mesto v súťažných podkladoch. Zákazka je spolufinancovaná z nenávratného finančného príspevku a z finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu.