Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Nitriansky kraj

Elektrobus v Šali odviezol za sedem rokov prevádzky vyše 876.000 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Elektrobus Solaris Urbino 12 IV Electric najazdil v minulom roku vyše 57.000 kilometrov.

Šaľa 16. júla (TASR) - Elektrobus zabezpečujúci mestskú hromadnú dopravu v Šali odviezol viac ako 876.000 cestujúcich. Vlani medziročne narástol počet cestujúcich o viac ako 17 percent na 159.792 cestujúcich, informovala Hana Jahodníková, dopravná riaditeľka spoločností Arriva Nové Zámky a Arriva Nitra.

Elektrobus Solaris Urbino 12 IV Electric najazdil v minulom roku vyše 57.000 kilometrov. Oproti roku 2022 to predstavuje takmer desaťpercentný nárast. Dvanásťmetrový nízkopodlažný plne klimatizovaný bezemisný autobus počas tohto obdobia prepravil až 78 percent všetkých používateľov mestskej dopravy v Šali, skonštatovala Jahodníková.

Za sedem rokov prevádzky ušetril elektrobus približne 402 ton oxidu uhličitého. "Elektrobus zlepšuje kvalitu života v Šali tým, že znižuje celkový objem emisií výfukových plynov. Vďaka rozhodnutiu, ktoré sme ako mesto urobili pred viac než siedmimi rokmi, dnes môžeme ponúknuť naše praktické skúsenosti aj ďalším mestám, ktoré zvažujú prechod na elektromobilitu," povedal primátor Šale Jozef Belický.

Okrem nulových emisií autobusu je prínosom aj jeho tichý chod. Plné dobitie batérií trvá tri hodiny. Na jedno nabitie prejde autobus minimálne 120 kilometrov. Elektrobus odvezie 70 cestujúcich.

Mesto Šaľa patrí medzi priekopníkov elektromobility na Slovensku. Už v roku 2015 obstaralo dva elektromobily pre mestskú políciu, o dva roky neskôr pribudol elektrobus zabezpečujúci mestskú hromadnú dopravu. V roku 2019 získala Šaľa nenávratné prostriedky z Environmentálneho fondu na kúpu ďalšieho elektromobilu pre potreby mestského úradu.