Vôňa fánok sa bude v pondelok 16. februára šíriť v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, pobočke Ponitrianskeho múzea v Nitre.
Autor TASR
Zlaté Moravce 3. februára (TASR) – Vôňa fánok sa bude v pondelok 16. februára šíriť v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, pobočke Ponitrianskeho múzea v Nitre. Múzeum si pripomenie tradície fašiangov, ktoré sa v redukovanej podobe zachovávajú na väčšine územia Slovenska.
"Pracovníci múzea ponúknu ukážku prípravy a vyprážania fánok spojenú s ochutnávkou. V mnohých domácnostiach je táto pochúťka bežná, no niektorí ju vôbec nepoznajú," povedala Ľubica Packová–Zahradárová z Ponitrianskeho múzea. O fašiangovú zábavu sa postará folklórny súbor Chyzerovčanka.
Fašiangy patria medzi pohyblivé sviatky začínajúce sa od Troch kráľov a končiace Popolcovou stredou. Zaužívaním kresťanských noriem pôstu sa vyvíjali ako vyvrcholenie zábav a zvykov pred 40-dňovým pôstom. Boli časom priadok, zakáľačiek, svadieb. Na dedinách boli počas tohto obdobia zakázané akékoľvek práce, povolená bola len zábava. Konali sa fašiangové obchôdzky s rôznymi typmi masiek, sprevádzané fašiangovými tancami. Porušovali sa pri nich spoločenské rozdiely, parodovali sa oficiálne ceremoniály, povolania, činnosti, ale i konkrétni ľudia. Na fašiangy sa konzumovali veľmi sýte jedlá, klobásy, slanina a nadmerne sa požíval alkohol. Funkciu obradového pečiva mali šišky, pampúchy a fánky, ktoré mnohé gazdinky doteraz v tomto období pripravujú.
"Pracovníci múzea ponúknu ukážku prípravy a vyprážania fánok spojenú s ochutnávkou. V mnohých domácnostiach je táto pochúťka bežná, no niektorí ju vôbec nepoznajú," povedala Ľubica Packová–Zahradárová z Ponitrianskeho múzea. O fašiangovú zábavu sa postará folklórny súbor Chyzerovčanka.
Fašiangy patria medzi pohyblivé sviatky začínajúce sa od Troch kráľov a končiace Popolcovou stredou. Zaužívaním kresťanských noriem pôstu sa vyvíjali ako vyvrcholenie zábav a zvykov pred 40-dňovým pôstom. Boli časom priadok, zakáľačiek, svadieb. Na dedinách boli počas tohto obdobia zakázané akékoľvek práce, povolená bola len zábava. Konali sa fašiangové obchôdzky s rôznymi typmi masiek, sprevádzané fašiangovými tancami. Porušovali sa pri nich spoločenské rozdiely, parodovali sa oficiálne ceremoniály, povolania, činnosti, ale i konkrétni ľudia. Na fašiangy sa konzumovali veľmi sýte jedlá, klobásy, slanina a nadmerne sa požíval alkohol. Funkciu obradového pečiva mali šišky, pampúchy a fánky, ktoré mnohé gazdinky doteraz v tomto období pripravujú.