Maslo, ktoré tento rok získalo zlatú hviezdu, sa vyrába neďaleko Nitry. Nápad si jeho výrobca priniesol z Austrálie.
Autor TASR
Bratislava 17. októbra (TASR) - Slovenské mandľové maslo získalo významné ocenenie. Cenu Great Taste Awards 2016 mu udelili minulý mesiac v Londýne. Súťaž je medzi „gastrokritikmi“ považovaná za udeľovanie Oscarov v gastronómii, pretože sa na nej v slepých ochutnávkach hodnotí výlučne chuť produktu.
Maslo, ktoré tento rok získalo zlatú hviezdu, sa vyrába neďaleko Nitry. Nápad si jeho výrobca priniesol z Austrálie. "Mandľové maslo som prvýkrát ochutnal v Austrálii, kde som aj žil. Chutilo super a presvedčilo ma najmä jeho široké využitie, či na sladko, alebo na slano," povedal pre TASR zakladateľ firmy Powerlogy Dušan Plichta.
Na Slovensku podľa jeho slov ľudia poznajú a konzumujú skôr arašidové maslo. "Zložením je oveľa ťažšie na trávenie, má iný obsah mastných kyselín a, navyše, často je v komerčnej mase supermarketových potravín robené v kombinácii s cukrom a konzervantmi. Naopak, mandle sú z pohľadu alergií a intolerancií asi najbezpečnejšie orechy s vysokou hodnotou využiteľných proteínov i vlákninou," priblížil Plichta.
Jeho skúsenosti ukazujú, že dopyt po produktoch ako mandľové maslo je priamo úmerný vzdelaniu a znalostiam ľudí v rámci výberu potravín do vlastnej životosprávy. "Samozrejme, maslo nie je asi určené ľuďom, ktorí kupujú biele rožky, údeniny a rôzne komerčné sladkosti či sladké vody. Našimi zákazníkmi sú väčšinou ľudia, ktorí sa chcú stravovať zdravo a starostlivo si vyberajú, čo a kedy zjedia. Zaraďovanie zdravých tukov do jedálnička je celosvetový trend," zhrnul.
Porotu v súťaži Great Taste Awards 2016 tvorilo vyše 400 nezávislých odborníkov, kuchárov ocenených michelinskými hviezdami, gastrokritikov, prevádzkarov najznámejších reštaurácií a odborníkov na gastronómiu. Jedlá ochutnávajú bez toho, aby videli ich obaly či ich mohla ovplyvniť reklama. Počas 49 dní ochutnávajú a hodnotia takmer 10.000 vzoriek. Ocenenie sa udeľuje od roku 1994.
Maslo, ktoré tento rok získalo zlatú hviezdu, sa vyrába neďaleko Nitry. Nápad si jeho výrobca priniesol z Austrálie. "Mandľové maslo som prvýkrát ochutnal v Austrálii, kde som aj žil. Chutilo super a presvedčilo ma najmä jeho široké využitie, či na sladko, alebo na slano," povedal pre TASR zakladateľ firmy Powerlogy Dušan Plichta.
Na Slovensku podľa jeho slov ľudia poznajú a konzumujú skôr arašidové maslo. "Zložením je oveľa ťažšie na trávenie, má iný obsah mastných kyselín a, navyše, často je v komerčnej mase supermarketových potravín robené v kombinácii s cukrom a konzervantmi. Naopak, mandle sú z pohľadu alergií a intolerancií asi najbezpečnejšie orechy s vysokou hodnotou využiteľných proteínov i vlákninou," priblížil Plichta.
Jeho skúsenosti ukazujú, že dopyt po produktoch ako mandľové maslo je priamo úmerný vzdelaniu a znalostiam ľudí v rámci výberu potravín do vlastnej životosprávy. "Samozrejme, maslo nie je asi určené ľuďom, ktorí kupujú biele rožky, údeniny a rôzne komerčné sladkosti či sladké vody. Našimi zákazníkmi sú väčšinou ľudia, ktorí sa chcú stravovať zdravo a starostlivo si vyberajú, čo a kedy zjedia. Zaraďovanie zdravých tukov do jedálnička je celosvetový trend," zhrnul.
Porotu v súťaži Great Taste Awards 2016 tvorilo vyše 400 nezávislých odborníkov, kuchárov ocenených michelinskými hviezdami, gastrokritikov, prevádzkarov najznámejších reštaurácií a odborníkov na gastronómiu. Jedlá ochutnávajú bez toho, aby videli ich obaly či ich mohla ovplyvniť reklama. Počas 49 dní ochutnávajú a hodnotia takmer 10.000 vzoriek. Ocenenie sa udeľuje od roku 1994.