Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Nitriansky kraj

Ponitrianske múzeum predstaví vývoj svadobnej módy v Československu

Na archívnej snímke výstava v Ponitrianskom múzeu. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Výstava bude v priestoroch múzea sprístupnená od 7. júna do 26. septembra.

Nitra 5. júna (TASR) - Ponitrianske múzeum v Nitre pripravuje výstavu s názvom Nevesta bola krásna. Ako informovali organizátori, nová expozícia prezentuje vývoj svadobnej módy v bývalom Československu.

Výstava bude v priestoroch múzea sprístupnená od 7. júna do 26. septembra. "Prostredníctvom súkromnej zbierky zberateľky a etnologičky Jany Mládek Rajniakovej prezentuje takmer tri desiatky šiat. Najstaršie sú ručne vyšívané svadobné šaty z roku 1928. Štýlovo vychádzajú z tradičného ľudového odevu obce Štrba, kde sa v danom období ešte nosil odev s plisovanými dlhými sukňami," uviedlo múzeum.

Každé svadobné šaty sú na výstave prezentované s ich vlastným príbehom, ktorý vznikol na základe osobných výpovedí ich pôvodných majiteliek. Spolu so šatami budú vystavované aj doplnky v podobe venčekov, rukavíc, klobúčikov či závojov. Súčasťou výstavy sú aj autentické dobové fotografie neviest, ktoré boli nositeľkami šiat.

Ako pripomenuli tvorcovia výstavy, návštevníkov môže prekvapiť variabilita svadobných šiat z obdobia 60. rokov 20. storočia i fakt, že ešte v 19. storočí bola biela farba na svadobných šatách považovaná za neprípustnú. "Biela farba sa v prostredí Československa a najmä Slovenska udomácnila až koncom 40. rokov a v priebehu 50. rokov 20. storočia," doplnilo múzeum.