Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Nitriansky kraj

Nitrianske biskupstvo sprístupnilo priestory na hrade

Na archívnej snímke hrad v Nitre. Foto: TASR Henrich Mišovič

Návštevníci mohli absolvovať aj mimoriadnu prehliadku reprezentačných priestorov Biskupského paláca.

Nitra 5. júla (TASR) - Nitrianske biskupstvo sprístupnilo počas prvého dňa mestských slávností Nitra, milá Nitra svoje priestory na Nitrianskom hrade. Záujemcovia si okrem návštev hradného areálu mohli pozrieť aj katedrálu - Baziliku sv. Emeráma, expozície Diecézneho múzea či pamätnú izbu kardinála Jána Chryzostoma Korca, informovalo Biskupstvo Nitra.

Návštevníci mohli absolvovať aj mimoriadnu prehliadku reprezentačných priestorov Biskupského paláca. Ten je verejnosti sprístupnený len jedenkrát do roka, na sviatok sv. Cyrila a Metoda. Spolu s katedrálnym chrámom tvorí dominantnú časť hradu. Bol viackrát prestavovaný, jeho dnešná podoba pochádza z 18. storočia. Funkčné využitie paláca sa vplyvom prestavieb nemenilo, potvrdilo Biskupstvo.

V paláci sú reprezentačné priestory, biskupská spálňa, izby pre biskupských hostí, jedáleň, sklad potravín, pekáreň, kuchyňa, knižnica a archív biskupa. Zmenila sa funkcia podkrovia, kde bol v minulosti sklad potravín, archív a kancelárie úradníkov biskupa. V 20. storočí tu sídlil Archeologický ústav SAV, od konca minulého storočia slúži ako obytno-kancelárske podlažie.