Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Nitriansky kraj

Nitrianske slávnosti ukončila reprezentačným programom Lúčnica

Na archívnej snímke návštevníci počas historického festivalu Pribinowa Nitrawa v Nitre. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Počas troch dní sa uskutočnili desiatky spoločenských, cirkevných a kultúrnych podujatí.

Nitra 7. júla (TASR) - Reprezentačným programom umeleckého súboru Lúčnica vyvrcholili v Nitre trojdňové mestské slávnosti Nitra, milá Nitra. Mesto pod Zoborom si nimi každoročne pripomína svoju slávnu históriu a v tomto roku aj 1161. výročie príchodu solúnskych bratov Konštantína a Metoda na územie Veľkej Moravy, povedal primátor Marek Hattas.

Počas troch dní sa uskutočnili desiatky spoločenských, cirkevných a kultúrnych podujatí. Ich súčasťou bola Cyrilo-metodská národná púť a slávnostná pontifikátna svätá omša. Hlavný celebrant arcibiskup Nicola Girasoli, apoštolský nuncius Svätej Stolice na Slovensku, pripomenul vo svojej kázni potrebu jednotnosti a súdržnosti národa. Zároveň vyzval na rešpektovanie ľudskej rozdielnosti, myšlienok, správania a kultúrnych postojov. "Rozdiely a pluralita nikdy nie sú prekážkou jednoty, naopak, rozdielnosť jednotu obohacuje," povedal. Odkaz apoštolského nuncia ocenil počas slávností aj prezident SR Peter Pellegrini.

Nitrianske biskupstvo sprístupnilo počas mestských slávností svoje priestory na Nitrianskom hrade. Záujemcovia si okrem návštev hradného areálu, katedrály - Baziliky sv. Emeráma, expozície Diecézneho múzea či pamätnej izby kardinála Jána Chryzostoma Korca mohli pozrieť aj reprezentačné priestory Biskupského paláca. Ten je verejnosti sprístupnený len jedenkrát do roka, na sviatok sv. Cyrila a Metoda.

Počas troch dní sa v Nitre na Svätoplukovom námestí predstavili Slovenský komorný orchester a Slovenský filharmonický zbor, ktoré koncertmi v Nitre a Terchovej počas víkendu ukončili 75. koncertnú sezónu. Galaprogram k 75. výročiu vzniku Divadla Andreja Bagara priniesol muzikálové melódie z histórie, súčasnosti, ale aj z nových pripravovaných inscenácií nitrianskeho divadla v podaní členov umeleckého súboru. Umelecký súbor Lúčnica prezentoval najcharakteristickejšie folklórne oblasti Slovenska a rozmanité umelecké prejavy bohatej ľudovej tradície v tanci, hudbe a kroji.