Od praženia kakaových bôbov, cez sekanie, čistenie, mletie, konšovanie a temperovanie až po formovanie a chladenie.
Autor TASR
Nitra 3. novembra (TASR) – Tajomstvá čokolády odhalí Sladký festival, ktorý sa bude konať v nitrianskej Galérii Mlyny od 11. do 13. novembra. Jeden z miestnych producentov čokolády predvedie verejnosti celý proces jej výroby, od praženia kakaových bôbov, cez sekanie, čistenie, mletie, konšovanie a temperovanie až po formovanie a chladenie. Zároveň predvedie proces dražovania a maľovanie na čokoládu.
"Po prvý raz v histórii sa tak verejnosti odhalí výroba čokolády procesom bean to bar. Zároveň predstavíme aj koncept, ktorý bude 6. decembra reprezentovať Slovensko v New Yorku na pôde OSN. Pôjde o dvojboj zložený zo slovenskej čokolády Lyra a slovenského cideru Jablčnô," uviedla jedna z organizátoriek festivalu Katarína Jaklovská.
Ako pripomenula, skutočné čokoládové umenie na Sladkom festivale bude prezentovať tím s medzinárodným obsadením. Budú v ňom dvaja z piatich Fino de Aroma master chef chocolatierov na svete. Emmanuel Hamon z Francúzska a Karol Stýblo zo Slovenska. "Kontrovať im bude Július Fulop z Česka a Slovák Peter Ďuraj. Spolu ukážu tvorbu čokoládových sôch, francúzskych a slovenských dezertov, zdobenie čokoládou a výrobu lahodných praliniek," dodala Jaklovská.
"Po prvý raz v histórii sa tak verejnosti odhalí výroba čokolády procesom bean to bar. Zároveň predstavíme aj koncept, ktorý bude 6. decembra reprezentovať Slovensko v New Yorku na pôde OSN. Pôjde o dvojboj zložený zo slovenskej čokolády Lyra a slovenského cideru Jablčnô," uviedla jedna z organizátoriek festivalu Katarína Jaklovská.
Ako pripomenula, skutočné čokoládové umenie na Sladkom festivale bude prezentovať tím s medzinárodným obsadením. Budú v ňom dvaja z piatich Fino de Aroma master chef chocolatierov na svete. Emmanuel Hamon z Francúzska a Karol Stýblo zo Slovenska. "Kontrovať im bude Július Fulop z Česka a Slovák Peter Ďuraj. Spolu ukážu tvorbu čokoládových sôch, francúzskych a slovenských dezertov, zdobenie čokoládou a výrobu lahodných praliniek," dodala Jaklovská.