Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 28. jún 2024Meniny má Beata
< sekcia Nitriansky kraj

Noc kostolov vo Vrábľoch ponúkne zaujímavé prednášky aj koncerty

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Vo štvrtok sa bude Noc kostolov konať v Novej Vsi nad Žitavou na archeologickej lokalite Jovka, kde stál v stredoveku kostolík sv. Tomáša.

Vráble 6. júna (TASR) - Prednášky odborníkov i koncerty ponúkne podujatie Noc kostolov, ktoré organizujú občianske združenia, samospráva i cirkev vo Vrábľoch a v Novej Vsi nad Žitavou. Ako uviedol Ľuboš Trubíni z občianskeho združenia Fontis, podujatia sa uskutočnia 6. a 7. júna od 19.00 do 22.00 h.

Vo štvrtok sa bude Noc kostolov konať v Novej Vsi nad Žitavou na archeologickej lokalite Jovka, kde stál v stredoveku kostolík sv. Tomáša. "Začneme sériou prednášok archeológov a historikov. Nebude chýbať ani koncert zoskupenia Musicantica Slovaca - hudba dávnych storočí. Pre návštevníkov bude pripravená aj svetelná inštalácia, ktorá zobrazí presnú polohu stredovekého kostolíka," uviedol Trubíni.

Ako doplnil, Noc kostolov bude pokračovať aj v piatok 7. júna vo Vrábľoch v kostole Preblahoslavenej Panny Márie. "Vedec Tibor Lieskovský tu bude prezentovať príbeh vrábeľskej šikmej veže. Súčasťou podujatia bude aj organový koncert v podaní Jána Hallera a historické vstupy k pôvodnému kostolu sv. Vojtecha. Pripravená je aj svetelná inštalácia pôvodného kostola sv. Vojtecha," doplnil Trubíni.