Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Nitriansky kraj

Nová zberateľská eurobankovka zobrazuje veľkomoravské hradisko Valy

Ilustračné foto. Foto: Ilustračné foto: TASR/Michal Svítok

Hradisko Valy bolo v deviatom storočí významným mocenským, misijným a obchodným strediskom.

Bojná 28. júna (TASR) - Na európsky trh zberateľských bankoviek bude uvedená nová eurobankovka v nominálnej hodnote nula eur. Pri príležitosti desiateho ročníka Cyrilometodských slávností na hradisku Valy ju vydáva obec Bojná v okrese Topoľčany. Oficiálna distribúcia bankoviek sa začne 6. júla o 12.00 h po jej slávnostnom pokrstení na hradisku, informoval Andrej Golský z obecného úradu.

Bankovka zobrazuje monumentálnu vstupnú bránu na veľkomoravské hradisko Valy, pozlátené plakety z prenosného oltára a zvon z Bojnej, ktoré patria k najstarším kresťanským artefaktom Európy.

Motív bankovky zahŕňa aj vyobrazenie pápeža Františka so zvonom z Bojnej, jedným zo štyroch najstarších kresťanských zvonov v Európe. Vzniklo počas generálnej audiencie 22. septembra 2021 vo Vatikáne. Ako poďakovanie za návštevu Slovenska bola pápežovi odovzdaná bronzová replika zvona, ktorý je súčasťou Vatikánskych múzeí.

Hradisko Valy bolo v deviatom storočí významným mocenským, misijným a obchodným strediskom. Lokalita je jedným z najvýznamnejších archeologických nálezísk v strednej Európe, bohatým na tisícky nálezov.