Festival je príležitosťou upozorniť verejnosť na potrebu ochrany a starostlivosti o tento vzácny strom.
Autor TASR
Pukanec 23. augusta (TASR) - Pozdvihnúť povedomie o moruši čiernej a zviditeľniť produkty vyrobené z jej plodov je cieľom Festivalu moruše čiernej. Uskutoční sa 7. septembra v piatich obciach tekovského regiónu, ktoré tvoria tzv. Kraj moruše čiernej. Práve v Pukanci, Devičanoch, Bohuniciach, Bátovciach a Žemberovciach v okrese Levice rastie táto ovocná drevina v najväčšom počte v strednej Európe, informovala Oblastná organizácia cestovného ruchu Tekov.
Festival je príležitosťou upozorniť verejnosť na potrebu ochrany a starostlivosti o tento vzácny strom. Zároveň poskytuje priestor predstaviť mnohé morušové dobroty, navštíviť typické miesta jeho výskytu a otvorené dvory regionálnych výrobcov a pestovateľov. Tí sa snažia o udržiavanie tradície pestovania moruše a výroby regionálnych produktov z jej plodov.
Domovinou moruše čiernej je Blízky východ, oblasť dávnej Perzie. Do našich končín ju pravdepodobne priniesli Rimania spolu s vínnou révou. Len v samotnom Pukanci možno nájsť 470 zmapovaných exemplárov, pomenej sa ich vyskytuje aj v chotári okolitých hontianskych a tekovských obcí. Najstaršie jedince pamätajú ešte časy Márie Terézie. Ich vek sa odhaduje na 300 i viac rokov.
Produkty z plodov moruše čiernej sa používajú pri bolestiach hrdla aj na celkové posilnenie imunity. Spracovatelia ju uchovávajú vo forme sirupov, lekvárov či zaváranín, vyrábajú morušové cukríky i morušovú kožu miešanú s jablkami.
Viničné svahy v okolí Pukanca sú morušami doslova posiate, rastú tu rôzne staré stromy. Práve tie dali základ vytvoreniu unikátneho Morušového náučného chodníka. Návštevníkov prevedie nielen miestami, kde moruše rastú, ale aj prostredím pukanských viníc, a predstavuje historické či prírodné jedinečnosti a zaujímavosti obce.
Festival je príležitosťou upozorniť verejnosť na potrebu ochrany a starostlivosti o tento vzácny strom. Zároveň poskytuje priestor predstaviť mnohé morušové dobroty, navštíviť typické miesta jeho výskytu a otvorené dvory regionálnych výrobcov a pestovateľov. Tí sa snažia o udržiavanie tradície pestovania moruše a výroby regionálnych produktov z jej plodov.
Domovinou moruše čiernej je Blízky východ, oblasť dávnej Perzie. Do našich končín ju pravdepodobne priniesli Rimania spolu s vínnou révou. Len v samotnom Pukanci možno nájsť 470 zmapovaných exemplárov, pomenej sa ich vyskytuje aj v chotári okolitých hontianskych a tekovských obcí. Najstaršie jedince pamätajú ešte časy Márie Terézie. Ich vek sa odhaduje na 300 i viac rokov.
Produkty z plodov moruše čiernej sa používajú pri bolestiach hrdla aj na celkové posilnenie imunity. Spracovatelia ju uchovávajú vo forme sirupov, lekvárov či zaváranín, vyrábajú morušové cukríky i morušovú kožu miešanú s jablkami.
Viničné svahy v okolí Pukanca sú morušami doslova posiate, rastú tu rôzne staré stromy. Práve tie dali základ vytvoreniu unikátneho Morušového náučného chodníka. Návštevníkov prevedie nielen miestami, kde moruše rastú, ale aj prostredím pukanských viníc, a predstavuje historické či prírodné jedinečnosti a zaujímavosti obce.