Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Nitriansky kraj

Divadlo na kolene z Cífera odštartovalo 51. ročník Zlatej priadky

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výberom z regionálnych a krajských kôl prešlo vyše 200 divadelných súborov, v ktorých účinkovalo takmer 1000 detí.

Šaľa 5. júna (TASR) - Vystúpením cíferského Divadla na kolene odštartoval v stredu v Šali 51. ročník celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky detskej dramatickej tvorivosti Zlatá priadka. Počas štyroch dní sa predstaví celkovo 16 detských divadelných súborov z celého Slovenska s najúspešnejšími inscenáciami tejto sezóny, informovalo Národné osvetové centrum.

Výberom z regionálnych a krajských kôl prešlo vyše 200 divadelných súborov, v ktorých účinkovalo takmer 1000 detí. Pedagógovia a režiséri sa detskej dramatickej tvorivosti venujú na základných školách, základných umeleckých školách, v centrách voľného času, osvetových strediskách, domoch kultúry i občianskych združeniach.

Pre deti z účinkujúcich súborov je do soboty 8. júna pripravený bohatý program, ktorého súčasťou sú aj rozborové semináre, divadelné workshopy, diskusný klub detí, tvorivé výtvarné dielne. Deti budú spolumoderovať celý priebeh súťaže a každý deň popoludní sa bude stretávať detská porota - Fórum Zlatej priadky, ktoré navrhne Cenu detskej poroty. Každodennou súčasťou Zlatej priadky je aj festivalový denník Listy detskej Tálie.

Vyhlasovateľom a odborným garantom celoštátnej súťaže a prehliadky detskej dramatickej tvorivosti Zlatá priadka je Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry SR a Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR. Hlavným organizátorom je Mestské kultúrne stredisko v Šali.