Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Nitriansky kraj

Séria tvorivých dielní v Nedede priblíži deťom tradičné ľudové remeslá

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Podľa organizátorov sú všetky workshopy navrhnuté tak, aby vhodne priblížili deťom a mládeži remeslá našich predkov.

Neded 10. júla (TASR) - Poľovnícky dom v Nedede v okrese Šaľa bude patriť od 15. do 17. júla ľudovým remeslám. V rámci sérii tvorivých dielní s názvom Cesta k remeslu sa tu môžu deti naučiť základy košikárstva, drotárstva a tkáčstva.

Ako informovali organizátori z Krajského osvetového strediska (KOS) v Nitre, svoj vlastný košík si budú môcť deti vytvoriť na prvom workshope 15. júla. "Pod vedením lektorky sa naučia, ako správne prepletať prútie a vytvárať krásne a funkčné výrobky," uviedli. O deň neskôr sa účastníci dozvedia zaujímavosti o drotárstve a naučia sa vytvárať z drôtu umelecké diela. Tvorivá dielňa venovaná tkaniu sa bude konať 17. júla. Deti sa na nej zoznámia s umením tkáčstva a budú si môcť vytvoriť vlastné tkané podložky či malé koberce.

Podľa organizátorov sú všetky workshopy navrhnuté tak, aby vhodne priblížili deťom a mládeži remeslá našich predkov. "Zároveň podporujú jemnú motoriku, rozvíjajú kreativitu a prehlbujú vzťah ku kultúrnemu dedičstvu prostredníctvom tradičných remeselných techník. Každá dielňa bude obohatená o krátku prednášku z histórie remesla," doplnili organizátori.