Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Nitriansky kraj

Slávnosti v Nitre môžu záujemcovia zavŕšiť stanovačkou v múzeu

Na snímke návštevníci počas historického festivalu Pribinowa Nitrawa 5. júla 2024 v Nitre. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Milovníci cykloturistiky môžu v popoludňajších hodinách absolvovať cyklovačku po stopách sv. Gorazda.

Nitra 6. júla (TASR) - Putovaním po Cyrilo-metodskej ceste sa začal v sobotu dopoludnia program druhého dňa mestských slávností Nitra, milá Nitra. Účastníci vyštartovali z areálu Zoborského kláštora, pokračovali staroslovienskou hostinou na Buganke, prehliadkou archeoparku Archeologického ústavu SAV na Martinskom vrchu, reliéfu sv. Cyrila a Metoda. Putovanie ukončili pri súsoší solúnskych bratov na Nitrianskom hrade, informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Milovníci cykloturistiky môžu v popoludňajších hodinách absolvovať cyklovačku po stopách sv. Gorazda. Začína sa pri Kostole sv. Margity Antiochijskej v Šali a povedie cez obec Močenok až na Nitriansky hrad.

Na rušnom nitrianskom korze si môžu návštevníci slávností vychutnať do večerných hodín umelecké majstrovstvo čipkárov, košikárov, kováčov, pernikárov, ochutnať tradičnú medovinu aj iné slovenské špeciality či pivo slovenských remeselných pivovarov na festivale Nitrianska holba. Umelecké artefakty s veľkomoravskou tematikou predstavuje architekt Tibor Zelenický a akademický sochár Jaroslav Košš.

Večerný galaprogram k 75. výročiu Divadla Andreja Bagara v Nitre uvedie na Svätoplukovom námestí melódie z histórie, súčasnosti, ale aj z nových pripravovaných inscenácií nitrianskeho divadla. Členovia umeleckého súboru divadla predstavia nestarnúce muzikálové hity z inscenácií Kabaret, Adam Šangala, Jozef a jeho zázračný farebný plášť, Zlatá lýra či z nových pripravovaných muzikálových titulov Mníšky a Na skle maľované.

Sobotňajší večer môžu záujemcovia zavŕšiť stanovačkou v Slovenskom poľnohospodárskom múzeu. Múzeum ponúka príležitosť stanovať v areáli v kombinácii s prehliadkou múzea. Návštevníci budú mať k dispozícii ohnisko a gril, potreby na stanovanie si musia zabezpečiť.