Rekordný obložený chlebík dosiahol dĺžku 241 centimetrov, bol široký 84 centimetrov a vážil 56 kilogramov.
Autor TASR
Nitra 14. októbra (TASR) – Najväčším obloženým chlebíkom vyrobeným na Slovensku dnes oslávili nitrianski pekári Svetový deň chleba. Rekordný obložený chlebík dosiahol dĺžku 241 centimetrov, bol široký 84 centimetrov a vážil 56 kilogramov. Na Slovensku nemá konkurenciu, čo zápisom do Knihy slovenských rekordov potvrdil Igor Svítok zo Slovenských rekordov.
Na príprave obloženého chlebíka sa podieľalo päť ľudí. Samotné cesto vážilo 36 kilogramov, čo zodpovedá hmotnosti 33 klasických chlebov, informovala manažérka pekárenskej prevádzky Penam Slovakia, a. s., Zdenka Klimeková. Pekári na jeho výrobu použili 21,4 kilogramu múky, 420 gramov soli, 240 gramov droždia a 14,4 litra vody. Jeho príprava trvala zhruba štyri hodiny, rovnako dlho trvalo aj zdobenie chlebíka, na ktoré použili syrové nátierky, salámy, šunky, rôzne druhy zeleniny, šalát, údené i klasické syry.
Svetový deň chleba oslavujú pekári každoročne 16. októbra. Sviatok chleba i pekárov, ktorí ho pripravujú, vyhlásila Medzinárodná únia pekární U.I.B. Podľa štatistických údajov chlieb síce v slovenských domácnostiach nemôže chýbať, jeho spotreba však každoročne klesá. V roku 2010 zjedol každý Slovák ročne 40,1 kilogramu chleba, vlani to bolo už len 35 kilogramov. Mierne rastie spotreba pšeničného pečiva. Z 29,1 kilogramu na obyvateľa v roku 2010 sa za päť rokov zvýšila na 30 kilogramov na obyvateľa.
Na príprave obloženého chlebíka sa podieľalo päť ľudí. Samotné cesto vážilo 36 kilogramov, čo zodpovedá hmotnosti 33 klasických chlebov, informovala manažérka pekárenskej prevádzky Penam Slovakia, a. s., Zdenka Klimeková. Pekári na jeho výrobu použili 21,4 kilogramu múky, 420 gramov soli, 240 gramov droždia a 14,4 litra vody. Jeho príprava trvala zhruba štyri hodiny, rovnako dlho trvalo aj zdobenie chlebíka, na ktoré použili syrové nátierky, salámy, šunky, rôzne druhy zeleniny, šalát, údené i klasické syry.
Svetový deň chleba oslavujú pekári každoročne 16. októbra. Sviatok chleba i pekárov, ktorí ho pripravujú, vyhlásila Medzinárodná únia pekární U.I.B. Podľa štatistických údajov chlieb síce v slovenských domácnostiach nemôže chýbať, jeho spotreba však každoročne klesá. V roku 2010 zjedol každý Slovák ročne 40,1 kilogramu chleba, vlani to bolo už len 35 kilogramov. Mierne rastie spotreba pšeničného pečiva. Z 29,1 kilogramu na obyvateľa v roku 2010 sa za päť rokov zvýšila na 30 kilogramov na obyvateľa.