Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Nitriansky kraj

Topoľčany sprístupnili nový environmentálny priestor pre vzdelávanie

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Náklady na realizáciu projektu dosiahli 206.657 eur, z toho 199.470 eur tvorila podpora z Environmentálneho fondu.

Topoľčany 17. októbra (TASR) - V mestskej časti Topoľčian Veľké Bedzany vznikol nový outdoorový environmentálny priestor. Určený je na vzdelávanie v oblasti ochrany životného prostredia, informovala hovorkyňa mesta Lenka Savarová. Náklady na realizáciu projektu dosiahli 206.657 eur, z toho 199.470 eur tvorila podpora z Environmentálneho fondu.

Nový učebný priestor tvoria dva otvorené pavilóny s prestrešením. "Ich kupolovitá architektúra vhodne dopĺňa okolité prostredie, nenarúša ho. Konštrukcie a všetky použité prvky sú z recyklovateľných materiálov, sú celkom autonómne, nie sú vybavené žiadnymi technológiami a nepožadujú napojenie na inžinierske siete. Sú teda funkčné kedykoľvek a pre kohokoľvek. Ide o slovenský prototyp, ktorý môže byť inšpiratívny aj pre ďalšie mestá a obce," povedal autor projektu Ivan Kulifaj.

Vnútro a okolie kupol sú tematicky rozdelené na jedenásť sekcií. Návštevníci sa v nich môžu dozvedieť o rôznych témach súvisiacich s ochranou životného prostredia a zároveň súvisia s regionálnymi špecifikami. Poskytujú informácie o flóre a faune Topoľčian a okolia, o možných spôsoboch využívania prírodných zdrojov energie, nakladaní s odpadmi, ale aj o včelstve či úlohe malých organizmov v prírode. Súčasťou priestoru je aj stanovisková hra.

Rekonštrukcie sa dočkalo aj okolie pavilónov. Z finančných prostriedkov mesta a v spolupráci so Sociálnym podnikom mesta Topoľčany bol priestor doplnený drobným parkovým mobiliárom, v jarných mesiacoch pribudne v jeho okolí ďalšia výsadba. Celá oblasť je revitalizovaná bez výrubu zelene, upozornila Savarová.