Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Nitriansky kraj

V areáli nitrianskej SPU zakvitli biodiverzitné lúky

Na archívnej snímke SPU v Nitre. Foto: TASR Henrich Mišovič

Aktuálne tu kvitne napríklad šalvia lekárska, krvavec lekársky, margarétky, klinčeky, divozel, čakanka a ďalšie druhy kvetov.

Nitra 28. júna (TASR) - Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre pokračuje aj v letných mesiacoch v projekte biodiverzitných lúk. Univerzita ich vo svojom areáli vysadila na ploche takmer dva hektáre. V týchto dňoch už zakvitli a podľa SPU sú jedinečnou ukážkovou zbierkou kvitnúcich lúčnych spoločenstiev na Slovensku.

Lúky boli vysadené v rámci projektu BIO:VCEL:IN. Aktuálne tu kvitne napríklad šalvia lekárska, krvavec lekársky, margarétky, klinčeky, divozel, čakanka a ďalšie druhy kvetov. "Takýmto projektom sa môžeme pochváliť ako jediná z univerzít v okolitých európskych krajinách," uviedla SPU.

Momentálne je už naplánovaná prvá údržbová kosba lúk. Zároveň na nich prebiehajú odborné merania rôznych parametrov, ktoré sú vykonávajú na vedecké účely. "Biodiverzitné lúky budú slúžiť verejnosti nielen ako estetický prvok, ale najmä ako miesto vzdelávania a interaktívnej výučby, kde sa bude možné prírodnými chodníčkami vnoriť priamo do lúčnych porastov. Chodníky boli navrhované špeciálne pre tento zámer vo zvýšenej hustote," informovala SPU.

Ako doplnila, počas leta bude projekt pokračovať umiestnením včelstiev a zapojením monitorovacieho zariadenia na úle. "Výsadba medonosných stromov a krov v okolí včelnice je plánovaná na neskoršiu jeseň," dodala SPU.