Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Nitriansky kraj

V osvetovom stredisku sa začína cyklus diskusií o výtvarnom umení

Ilustračné foto. Foto: TASR

V Krajskom osvetovom stredisku (KOS) v Nitre sa dnes začína tohtoročný cyklus besied, diskusií a prednášok o výtvarnom umení, ktoré sa každý mesiac konajú v rámci podujatia Art klub.

Nitra 15. januára (TASR) – V Krajskom osvetovom stredisku (KOS) v Nitre sa dnes začína tohtoročný cyklus besied, diskusií a prednášok o výtvarnom umení, ktoré sa každý mesiac konajú v rámci podujatia Art klub. Témou prvého stretnutia v tomto roku bude Moderna na Slovensku. Účastníci budú diskutovať o umení v 30. rokoch minulého storočia, ktoré sú charakteristické nástupom moderny a avantgardy.

„Bude sa hovoriť o nositeľoch moderny na Slovensku, ktorými boli Ľudovít Fulla, Mikuláš Galanda či Imrich Wiener-Kráľ. Typická pre ich maliarsku tvorbu bola snaha o experiment a využitie nových prostriedkov, ktoré im umožňovali slobodné vyjadrenie. Racionálne prvky v ich tvorbe sú v harmónii s lyrickým cítením a osobitou farebnosťou kompozícií,“ povedala o téme dnešného popoludňajšieho stretnutia v Art Klube Zdenka Smrečková z KOS.

Ako doplnila, v nasledujúcich mesiacoch budú témami diskusií súkromné listy Mikuláša Galandu a Ľudovíta Fullu, socialistický realizmus, slovenská postmoderna, neorealizmus, hyperrealizmus či konceptuálne umenie. Hovoriť sa bude aj o grafickom umení a pamiatkach UNESCO v krajinách V4.

Ako pripomínajú organizátori, na stretnutiach sa môže zúčastniť každý, koho stanovené témy zaujímajú. „Art klub je otvorený pre neprofesionálnych výtvarníkov a pre každého, kto má rád výtvarné umenie - či už sa na ňom podieľa aktívne, alebo pasívne. Stretnutia sú zamerané na výtvarnú komunikáciu i interpretáciu umenia a dejín výtvarného umenia. Ich súčasťou je aj konzultácia o výtvarných prácach a diskusia,“ dodala Smrečková.