Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 27. august 2024Meniny má Silvia
< sekcia Nitriansky kraj

Výskumníci z SPU ponúknu vianočné pečivo z Potravinového inkubátora

Na archívnej snímke domáce vianočné medovníky. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Medovníky vyrobené z pivovarského mláta predstavia na podujatí Vianočný dar, ktoré sa bude konať 14. decembra.

Nitra 13. decembra (TASR) - Pracovníci z Potravinového inkubátora Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre ponúknu na benefičnom vianočnom trhu špeciálne pečivo vyvinuté vo Výskumnom centre AgroBioTech. Medovníky vyrobené z pivovarského mláta predstavia na podujatí Vianočný dar, ktoré sa bude konať 14. decembra pod aulou SPU.

Výskumníci z Potravinového inkubátora tam budú ponúkať klasické i netradičné trvanlivé pečivá. "V rámci vianočného pečenia sme pripravili linecké koláčiky, medovníky i zázvorníky. Z tých netradičnejších sú to práve mlátové medovníky, v ktorých sme časť klasickej pšeničnej múky nahradili mlátom. Ide o vedľajší produkt pri výrobe piva v našom experimentálnom pivovare," uviedla vedeckovýskumná pracovníčka inkubátora Eva Kováčiková.

Ako vysvetlila, mláto je nutrične mimoriadne zaujímavé a zdravé, obsahuje veľké množstvo vlákniny a polyfenolov. "Väčšinou sa však v praxi využíva len ako krmivo pre zvieratá. Je veľká škoda nevyužívať ho aj ako potravinu pre človeka," skonštatovala Kováčiková.

Okrem výskumného centra AgroBioTech sa na podujatí predstaví aj Botanická záhrada SPU, ktorá ponúkne vianočné dekorácie z prírodných materiálov, vence, ikebany a prírodné ozdoby, koreniny a čaje z vlastnej produkcie. Súčasťou jej stánku budú aj prírodné mydlá vyrobené z liečivých rastlín. Súčasťou Vianočného daru bude aj kultúrny program a stánky s občerstvením. "Podujatie má aj charitatívny rozmer. Výťažok z neho je určený pre Martinka Kupca z Veľkého Zálužia, ktorý trpí Henner-Louis-Barovej syndrómom," pripomenuli organizátori.